Ще търсят извънземните с дарения

2416
Ще търсят извънземните с дарения

Астрономи започнаха събиране на средства за постоянен мониторинг на звездата KIC 8462852. Споровете за възможното съществуване на извънземна мегаструктура около нея не утихват от октомври 2015 година, съобщава Popular Science.

Звездата KIC 8462852 в съзвездие Лебед е интересна с това, че нейната светимост със строга периодичност се променя с 22 процента.

Къде може да са извънземните?

Астрофизици от Института „Карл Сейгън“ изясниха може ли около остаряващи звезди да се въртят планети, годни за съществуване...

Като обяснение на това явление редица учени смятат, че тя може да е заобиколена от сфера на Дайсън, създадена от живееща около нея извънземна цивилизация. Според друга гледна точка KIC 8462852 е обкръжена от облак от множество комети и астероиди.

В последните месеци звездата KIC 8462852 е можела да се види на небето само през деня, което е направило невъзможно нейното проследяване с наземни телескопи. Но сега тя вече може да се види и нощем – за тази цел астрономът Табита Бояджан възнамерява да намери финансови средства.

Парите ще бъдат използвани за купуване на работно време на телескопи. Екипът на Бояджан се е уговорил с частната мрежа телескопи LCOGT за 200 безплатни часа – това ще стигне до края на лятото (по два часа наблюдения всяка нощ). След това астрономите се надяват да разполагат със събрани чрез Kickstarter средства.

Постоянният мониторинг ще позволи фиксирането на нови спадания на светимостта на KIC 8462852. Тогава Бояджан ще се свърже с астрономи от цял свят и те ще насочат своите телескопи към звездата – множеството събрани данни според учените ще помогнат да се обясни загадъчният феномен.

Няма сигнал от извънземните, но има надежда

Радиотелескопът Allen Telescope Array не е открил излъчване около звездата KIC 8462852, характерно за високоразвита извънземна цивилиза...

Двойната звезда KIC 8462852 се намира на 1480 светлинни години от Земята в съзвездие Лебед. Масата и радиусът на звездата са около 1,5 пъти по-големи от тези на Слънцето. Компания на звездата прави три пъти по-леко от нея светило, което се намира на 885 астрономически единици от нея.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос