Сондата на НАСА Juno успешно влезе в орбитата на Юпитер и Google го отбеляза

4451
Сондата на НАСА Juno успешно влезе в орбитата на Юпитер и Google го отбеляза
Снимка: Google

Когато отворите търсачката на Google, може би ще ви изненадат усмихнатите подскачащи човечета и повърхността на планета. Но това е, защото с вече станалия традиционен Google Doodle технологичната компания отбелязва новата успешна стъпка за космическата сонда на НАСА Juno "Джуно". Днес сателитът, изстрелян през 2011 г. успешно влезе в орбитата на най-голямата планета в Слънчевата система – Юпитер.

Летателният апарат е кръстен на римската богиня на брака Юнона и е прелетял над 2,7 млрд. километра. Пътуването на Juno до Юпитер отне 5 години. Летателният апарат на стойност 1,1 млрд. долара започна опитите си за навлизане в траекторията на газовия гигант около 7 часа тази сутрин, предаде AFP.

За да може успешно да бъде уловен от гравитацията на Юпитер, сателитът трябваше да забави скоростта си на движение до 209 200 км в час.

При приближаването си към Юпитер сателитът улови поредица от стържещи и ръмжащи звуци, докато преминаваше през магнитното поле на планетата на 24 юни. Според учените извънземните звуци представляват ударни вълни, причинени от навлизането на Juno в магнитното поле на Юпитер, което предпазва отдалеченото небесно тяло от т. нар. слънчев вятър – същата функция, каквато имат и магнитните полета на Земята.

С навлизането си в орбитата на Юпитер Juno започва 20-месечна мисия. Изследователите се надяват да открият повече за това колко вода има на газовия гигант, от какво е съставено ядрото му, както и как е биал формирана планетата преди милиарди години. Освен това с Juno започва първата човешка мисия, която ще се опита да установи какво се крие под гъстите облаци, обвиващи Юпитер.

Откривателят на кръвните групи е почетен с Google Doodle в целия свят

На 14 юни се навършват 148 години от рождението на Карл Ландщайнер, австрийският и американски лекар, който открива АБ0-системата на кр...

Апаратът не е първият, който успява да навлезе в орбитата на Юпитер, но за разлика от Galileo ("Галилео"), изстрелян през 1989 г., Juno ще обикаля планетата на много по-малко разстояние.

Първата обиколка на сондата около петата планета от Слънцето ще продължи 53 дни, като следващите обиколки ще са по-кратки. След като извърши всички предвидени 37 завъртания около Юпитер Juno ще завърши пътя си като се гмурне под облаците на планетата. Това трябва да стане чак през 2018 г.

За да отбележи значимостта на събитието, драскулката на Google днес се вижда от потребителите в целия свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос