Стивън Хокинг намери вход към друга вселена

20610
Стивън Хокинг намери вход към друга вселена
Снимка: Andy Potts

Черните дупки са врата към друга вселена. Това се казва в ново изследване на британския астрофизик Стивън Хокинг, Андрю Стоминджър от Харвардския университет и Малкълм Пери от Хейбриджкия университет, публикувано в Physical Review Letters, съобщава The Independent.

Физиците изказват предположение, че черните дупки не поглъщат обектите безследно. Досега се смяташе, че всичко, което попада в черната дупка, изчезва безвъзвратно. Но тази теория е породила парадокс, тъй като по законите на физиката информацията трябва да се съхрани, дори в случай че самият обект изчезне напълно.

Втора гигантска черна дупка откриха в Млечния път

Японски астрофизици разказаха за откриването на втора гигантска черна дупка в Млечния път. Досега учените знаеха за съществуването на е...

Новата хипотеза на Хокинг и колегите му се базира на това, че е невъзможно информацията да се унищожи, тъй като в такъв случай не би съществувало минало.

"Миналото ни напомня кои сме ние – казва Хокинг. – Без него се губи нашата идентичност." Според учения черните дупки всъщност не са толкова "черни".

Погълнатата от тях материя не изчезва, макар и да не може да се върне. Тя попада в друга вселена. Изследователите са на мнение, че част от погълнатата информация е способна да се просмуква навън във вид на фотони с почти нулева енергия.

Това явление Хокинг нарича "мека коса" –това са нискоенергийни квантови смущения, оставащи на мястото на изпаряващата се черна дупка.

Какво ще ви се случи, ако попаднете в черна дупка?

Ако паднете в черна дупка, може да се очаква, че ще загинете веднага. Но в действителност съдбата ви ще бъде далеч по-странна. В момен...

Информацията според него се съхранява на границата на черната дупка. Информацията се съхранява на така наречения хоризонт на събитията. Фотоните встъпват като нейни преносители. На тях е записана информацията за обектите, погълнати от черната дупка.

В изследването се отбелязва, че откриването на такива фотони със съвременната апаратура или разчитането на информация от тях е изключително сложно поради свръхниската им енергия.

Учените също признават, че теорията за "меките коси" не решава изцяло парадокса на черните дупки, но дава инструменти за решаването на тази задача.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос