Учен признава, че има шанс "скитащата" Планета X да се разбие в Земята

27183
Учен признава, че има шанс "скитащата" Планета X да се разбие в Земята
Снимка: NASA/SOFIA/Lynette Cook

Известен като катаклизма Нибиру, това е сценарий за края на света, при който голяма мистериозна планета се сблъсква със Земята. Катаклизмът е предложен за първи път през 1995 г. с потенциал да се случи в някакъв момент в началото на 21. век, пише Express.co.uk.

Докато навлизаме все по-напред в този век, за мнозина това не са нищо друго освен спекулации и недоразумения – а и кой знае дали Планетата X, деветата планета в Слънчевата система, изобщо съществува. Това обаче не е спряло поддръжниците на тази теория да се събират всяка година, за да предскажат края на света в резултат на Нибиру.

Това ли е неуловимата Планета Х?

Учените като цяло са единодушни в заключението си, че няма да има такава катастрофална среща. Но един физик преди това признава, че има „малък“ шанс това да се случи. Известна също като Планетата Х, Нибиру се споменава на древни шумерски глинени плочки. Легендата разказва, че тя се е разбила в ранната Слънчева система и е създал астероидния пояс и Земята, преди да изчезне отново.

Робърт Матюс, гостуващ професор по физика в университета Астън, през 2018 г. пише кратък, но красноречив анализ на страховете от Нибиру.

„Вярно е, че отвъд Слънчевата система се крият неуспешни звезди, известни като кафяви джуджета, които едва ли са по-големи от планетата Юпитер. Въпреки това шансовете за катастрофална среща с такава са милостиво малки“, пише той в списание BBC Science Focus.

iStock

Идеята за срещата с Нибиру произхожда от Нанси Лидер от Уисконсин, която твърди, че като момиче с нея са се свързали сиви извънземни, наречени Зетани, които са имплантирали комуникационно устройство в мозъка ѝ. През 1995 г. тя основава уебсайта ZetaTalk, за да разпространява своите идеи. Лидър за първи път привлича вниманието на обществеността в интернет по време на перихелия на кометата Хейл-Боп през 1997 г. Тогава тя твърди, че говори като Зетаните, че „кометата Хейл-Боп не съществува. Това е измама, извършена от онези, които биха накарали гъмжащите маси да спрат, докато не стане твърде късно. Хейл-Боп не е нищо повече от далечна звезда и няма да се приближи“.

Пришълците от планетата Нибиру. Какво са правили анунаките на Земята?

По думите на Лидър историята на Хейл-Боп е измислена, за да отвлече вниманието на хората от предстоящото пристигане на голям планетарен обект, Планетата X, която скоро ще премине покрай Земята и ще унищожи цивилизацията. След като перихелият на Хейл-Боп я разкрива като една от най-ярките и най-дълго наблюдаваните комети на миналия век, Лидър премахва първите две изречения от първоначалното си изявление от сайта си, въпреки че те все още могат да бъдат намерени в архивите на Google.

И така, Лидър и нейните последователи първоначално твърдят, че краят на света ще настъпи през 2003 г. Когато това не се случва, датата е променяна няколко пъти, включително 21 юни 2020 г. Всички дати идват и си отиват. Привържениците на теорията са прикрепили Нибиру към календара на маите, за който се твърди, че е приключил на 21 декември 2012 г. – дата, на която отново нищо не се случва.

Д-р Джон Карлсън, директор на Центъра за археоастрономия в САЩ, отхвърля твърденията, че светът ще свърши. „Календарът на маите не е приключил на 21 декември 2012 г. и не е имало пророчества на маите, предсказващи края на света на тази дата“, казва той.

Апокалипсисът на маите. Как са си представяли (или не) края на света?

Астробиологът от НАСА Дейвид Морисън също развенчава идеята за Нибиру. „Ако имаше нещо там като планета, която се насочва към Земята, това вече щеше да е [един от] най-ярките обекти в небето. Всеки на Земята щеше да може да го види. Не е нужно да питате правителството, просто излезте и погледнете. Няма такъв“, обяснява Морисън

Той добавя, че календарът на маите предсказва, че светът ще започне наново, а не че ще свърши, тъй като „енигматично божество на име Болон Йокте Ку“ ще „подреди пространството и времето“ и ще „регенерира космоса“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Изследователи откриха повече от 1000 нови обекта в Слънчевата система

SpaceX падна край бреговете на Тампа, Флорида

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос