Учени откриха мистериозен пулсиращ обект

3986
Учени откриха мистериозен пулсиращ обект
Снимка: isaahaalves / Pixabay

Астрономи откриха мистериозен обект, излъчващ радиовълнов лъч, който пулсира на всеки 20 минути.

Екипът зад откритието вярва, че обектът може да бъде нов клас бавно въртяща се неутронна звезда с ултра-мощно магнитно поле. Повтарящите се сигнали бяха открити през първите три месеца на 2018 г., но след това изчезнаха, което предполага, че са свързани с драматично, еднократно събитие, като звездно трус.

Плутон отново да бъде признат за пълноценна планета, настояват астрономи

Астрономи отново предлагат преосмислянето на определението за планета, за да бъде върнат на Плутон неговият статут. Изследователите са ...

„Откритието беше много страшно за един астроном, защото в небето няма нищо известно към този момент, което да прави това“, казва Наташа Хърли-Уокър от университета Къртин на Международния център за радиоастрономически изследвания. Тя ръководи екипа, който е направил откритието.

Въпреки необичайния характер на сигнала, екипът вярва, че източникът вероятно е въртящ се обект, а не технологично напреднала цивилизация, достигаща през космоса.

„Определено не са извънземни“, каза Хърли-Уокър, пише БГНЕС. Екипът за кратко обмисли тази възможност, но я изключи, след като установи, че сигналът - един от най-ярките радиоизточници в небето - може да бъде открит в широк спектър от честоти, което означава, че е било необходимо огромно количество енергия за производството му.

Обектът, за който се смята, че е на около 4000 светлинни години в равнината на Млечния път, също съвпада с прогнозиран астрономически обект, наречен „магнетар с ултра дълъг период“, клас неутронна звезда с най-мощното магнитно поле от всеки известен обект във вселената.

Откриха най-малката черна дупка в Млечния път

Астрономи откриха най-малката засега черна дупка в Млечния път. Тя е и най-близка до Слънчевата система, съобщи Ройтерс. Черното дупка...

„Това е вид бавно въртяща се неутронна звезда, за която теоритично се смята, че съществува. Но никой не очакваше директно да открие такава, защото не очаквахме да бъде толкова ярка“, казва Хърли-Уокър.

Неутронната звезда е тъмният, плътен остатък след като свръхмасивна звезда изхвърли външната си обвивка в свръхнова и претърпи гравитационен колапс. Намалени до размера на малък град, неутронните звезди първоначално се въртят невероятно бързо. Те се откриват като пулсари, които мигат и изгасват в рамките на милисекунди или секунди.

С течение на времето неутронната звезда губи енергията си и забавя въртенето си. „Когато се забавят, очакваме да изчезнат“, казва проф. Андрю Нортън, астрофизик от Отворения университет. Астрономите са озадачени защо новооткритият обект все още излъчва достатъчно енергия, за да бъде открит, когато е бил наблюдаван между януари и март 2018 г. „Някак си той преобразува магнитната енергия в радиовълни много по-ефективно от всичко, което сме виждали преди“, каза Хърли-Уокър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com