X
 
 

Учени регистрираха нов вид явление на Слънцето

2579 0
Учени регистрираха нов вид явление на Слънцето
Снимка: Pixabay
Астрономи са регистрирали магнитна експлозия на повърхността на слънцето, различна от всичко, което са виждали досега. Въпреки че подобна експлозия първоначално е теоретизирана преди около 15 години, това е първото пряко наблюдение върху нея благодарение на обсерваторията за слънчева динамика на НАСА.

Новината за необичайното явление е публикувана в Astrophysical Journal.

Може ли някой по-умен да е живял преди нас на Земята?

Обичаме да мислим, че сме изключение: интелигентен живот, който е развил изключително сложна индустриализирана цивилизация, за разлика ...

Учените са станали свидетели на изригване на повърхността на Слънцето, изхвърляне на материал в слънчевата корона или горната атмосфера. Този изхвърлен материал е известен като протуберанс. След това протуберансът е паднал обратно към слънцето, но се е сблъскал с линии на магнитното поле, което е създало безпрецедентната магнитна експлозия, предаде БГНЕС.

Разбирането на това явление може да помогне на астрономите да научат повече за атмосферата на Слънцето, както и да предскажат космическото време.

Това ново поведение е наречено принудително свързване. То се задейства от изригване, причинено от плазма или газ, които са изтласкани заедно с магнитните полета и ги принуждават да се свържат отново.

Преди това учените са забелязали спонтанно повторно свързване между Слънцето и Земята. Спонтанното повторно свързване се случва само в ситуации, когато плазмата слабо провежда електрически ток.

Антидепресантите в реките променят поведението на рибите

Антидепресанти попадат в реките и определен вид риба става по-малко агресивни в търсенето на храна. Основното действащо вещество в преп...

Линиите на магнитното поле на Слънцето са невидими, но те също се влияят от супер нагрятите заредени частици плазма наблизо. От години учените се опитват да разберат защо слънчевата корона всъщност е с милиони градуси по-гореща от самото Слънце. Соларната сонда на НАСА „Паркър“ проверява това, като в момента тя плътно обикаля около Слънцето.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те зодии с ново гадже през февруари
5-те зодии с ново гадже през февруари

Вторият месец от 2020 вече настъпва, а с него и дългоочакваният шанс за намиране на сериозна половинка за някои от зодиакалните знаци. Всички знаем,...

Последно в Актуално