В очакване на 3-хилядната комета "камикадзе"

8699
В очакване на 3-хилядната комета "камикадзе"
Снимка: NASA/ ESA

Космическата обсерватория SOHO, която следи активността на Слънцето, скоро ще отпразнува своеобразен юбилей – през август тя ще види трихилядната комета камикадзе сред тези "космати чудовища", които периодично се сближават на опасно разстояние до Слънцето и нерядко стават негови жертви, съобщава НАСА.

Голяма част от подобни комети "камикадзе" се отнасят към семейството на така наречените комети на Кройц. Те често са наричани "слънцедраскащи" поради това, че се въртят около звездата по много разтеглена орбита, най-близката част от която буквално "облизва" нашето светило.

Защо кометите носят нещастия и беди на човечеството

През изминалата 2014 година наблюдавахме две лунни и две слънчеви затъмнения, седем комети и един астероид. Всяко от тези космически яв...

Смята се, че кометите на Кройц са се образували в резултат на разпадането на голяма "родителска" комета с диаметър 50-100 километра.

Тези комети, включително прочутата комета Лавджой, сензационно преживяла подобна среща със Слънцето, най-често се откриват и запечатват с помощта на слънчевата обсерватория SOHO – сонда на НАСА и ЕКА за изучаване на короната на Слънцето, изпратена през 1995 година. SOHO се върти около така наречената точка на Лагранж L1 – идеална за наблюдения на точки от линията Земя–Слънце, отдалечена от Земята на 1,5 млн. километра.

Всяка година апаратът става свидетел на близък полет или гибелта на около сто-двеста комети "камикадзе" и според изчисленията на НАСА през този август той трябва да "улови" юбилейната трихилядна "слънцедраскаща" комета.

"SOHO, освен Слънцето, оглежда целия Близък космос на разстояние 20 милиарда километра от слънчевия диск. Очаквахме от време на време да намира и комети и това, че в последно време сме се приближили към отметката 200 комети на година, е за нас пълна изненада“, казва Джо Гърман, един от участниците в научния екип на SOHO в Центъра за космически полети „Годард“ на НАСА.

Откриха около 500 екзокомети около една и съща звезда

Френски астрономи изследваха близо 500 екзокомети около звездата Beta Pictoris, която се намира на около 63 светлинни години от Слънцет...

Според учените изключително символично е това, че тази отметка от 3000 е в юбилейната година – в началото на декември сондата ще направи 20 години в Космоса. Както отбелязват астрономите, откритието на 3000 комети ще укрепи положението на SOHO в качеството на главен и напълно неочакван лидер в търсенето и откриването на комети в Слънчевата система, допълва РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос