Венера пред Слънцето

12785
Венера пред Слънцето

Изгревът събра две звезди.

Тези, които посрещнаха Слънцето тази сутрин, видяха и Венера като малка тъмна точка на фона на огромния диск.

22,09 часа по Гринуич (0,09 българско време) в продължение на седем часа една черна точка, 32 пъти по-малка от Слънцето – сянката на планетата Венера – премина пред слънчевия диск и бе видяна с просто око.

Явлението обаче не можа да се наблюдава от цялата повърхност на Земята и голяма част от земното население имаше възможност да се любува само частично на редкия феномен – при изгрева или при залеза на Слънцето.

Макар да е по-малко зрелищно от слънчево затъмнение, преминаването на Венера е много по-богато на информация за учените. От няколко века преминаването на Венера пред Слънцето е истинско събитие за астрономите и тази година изключение от правилото няма да има.

Българската национална астрономическа обсерватория съобщи, че от нашата страна се е наблюдавало края на пасажа на Венера пред слънчевия диск от момента на изгрева на Слънцето след 5:29 часа за Варна и 5:49 часа за София.

Съседка на нашата Земя и подобна на нея в много аспекти, Венера дълго време е смятана за "близнак", където би могло да съществуват някои форми на живот, докато напредъкът в овладяването на космоса не успява да пробие дебелия слой облаци, с които е обвита. Погрешно я наричат "звезда", защото тя е най-бляскавото небесно тяло след Слънцето и Луната, и още "Звездата на овчаря", Зорница, Вечерница или "Златната звезда" на китайски. Въпреки романтиката, с която е заобиколена, Венера е солидна планета като Земята. Диаметърът й е близък до този на нашата планета (95%) както и масата (80%) и тя притежава подобно желязно ядро. Венера е произлязла от същия облак прах и газ преди около 4,5 милиарда години.

Всички прилики със Земята свършват дотук. Многобройните мисии, предприети след 60-те години от САЩ и СССР, разгадаха мистерията и разсеяха мита, създаден заради облаците, покриващи свенливата Венера. Атмосферата на Венера, наситена с въглероден газ, има налягане 90 пъти по-голямо от нашата, а температурата на повърхността надхвърля 450 градуса по Целзий. 

Русия: Има живот на Венера. НАСА се смее!

Истински конфликт за това има ли живот на Венера се разрази между руски космически специалисти и НАСА. Леонид Ксанфомалити продължава ...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос