„Вояджър“ и „Нови хоризонти“. Къде са сега най-далечните космически кораби на земляните?

14366
„Вояджър“ и „Нови хоризонти“. Къде са сега най-далечните космически кораби на земляните?
Снимка: Jim Green/NASA

Вече 50 години, след изстрелването на „Пионер 10“ през 1972 г., хората изпращат космически кораби в Дълбокия космос. Към днешна дата 5 от тях, а това са „Пионер 10“, „Пионер 11“, „Вояджър 1“, „Вояджър 2“ и „Нови хоризонти“, или вече са достигнали ръба на Слънчевата система, или скоро ще бъдат там. Повечето от тези апарати са надхвърлили сроковете на своята мисия и не са загинали в дълбините на Космоса. Първоначално те имали за задача да изследват планетите от Слънчевата система, но сега предоставят на учените информация за това какво има на ръба и отвъд, пише Space.com.

NASA/Johns Hopkins APL/Southwest Research Institute

„Вояджър 1“ и „Вояджър 2“

През 2022 г. се навършиха 45 години от изстрелването на тези два апарата в Космоса. Те имат огромен принос за разбирането на учените за природата на Слънчевата система, от изследването на далечни планети до най-отдалечените кътчета на Космоса.

През 2012 г. „Вояджър 1“ пресече границата на Слънчевата система, тоест хелиопаузата, където свършва влиянието на Слънцето и започва междузвездното пространство. Шест години по-късно „Вояджър 2“ го последва. Сега основната задача на двата космически кораба е да изучават „чужбината“ на нашата звездна система. И най-важното, те все още работят след толкова много години в междузвездното пространство.

Космическите кораби "Вояджър" могат да доведат човечеството до безсмъртие: как точно

През 2022 г. „Вояджър 1“ претърпя повреда, когато започна да изпраща изкривена информация за местоположението си на Земята. Няколко месеца по-късно учени от НАСА разбраха причината за повредата. Космическият кораб е използвал отдавна неработещ компютър, за да предаде данни на Земята. Учените са успели да коригират ситуацията.

НАСА казва, че подобни инциденти следва да се очакват и в бъдеще, тъй като апаратът много дълго се намира в Космоса и отдавна е надхвърлил времето на своята мисия. Учените продължават да наблюдават дистанционно работата на двата космически апарата и да им изпращат необходимите команди за коригиране на работата на инструментите и двигателите.

Прощаване с "Вояджър". НАСА ще изключи легендарните космически сонди

Според учените най-вероятно бордовите камери на апаратите вече не работят, но своите функции изпълняват успешно другите уреди, с помощта на които устройствата събират данни за плазмените и магнитните полета на Слънцето на голямо разстояние от нашата звезда.

Тъй като частиците на слънчевия вятър имат нужда от много време, за да стигнат до границата на Слънчевата система, наблюдения като тези позволяват на учените да видят как измененията, протичащи на Слънцето, се разпространяват по цялата звездна система.

Учените били изненадани също от пространството на границата на Слънчевата система. Известно е, че плазмата става по-тънка по-далеч от Слънцето, но всъщност двата „Вояджър“-а са фиксирали много по-плътна плазма след пресичане на хелиопаузата. Астрономите все още не могат да разберат как е възможно това.

„Пионер 10“ и „Пионер 11“

Двата апарата заемат специално място в историята на космическите изследвания поради това, че те станаха пионери в тази област. За съжаление тези космически кораби, които вече са на 50 години, са приключили своята работа. „Пионер 10“ е спрял да комуникира през 2003 г., а „Пионер 11“ е замлъкнал още по-рано – през 1995 г.

NASA/Don Davis

Но и двата космически кораба все още продължават своето пътуване, макар че не приемат команди от Земята. Съдбата им е неизвестна, но учените смятат, че те или са напуснали Слънчевата система, или се приближават до нейния край. Във всеки случай полетът им няма да спре, докато нещо или някой в ​​Дълбокия космос не промени курса им.

Космическият кораб „Нови хоризонти“

Това е най-младият от петте апарата – той тръгна на космическо пътешествие едва през 2006 г. След внимателно изучаване на Плутон през 2015 г., космическият кораб отлетя към хелиопаузата, където ще пристигне около 2040 г.

Космическият кораб „Нови хоризонти“ не само е изпълнил основната си мисия, но през 2019 г. също така успя да прелети около странен транснептунов астероид, наречен Арокот, който се намира в пояса на Кайпер.

NASA

НАСА продължи мисията на апарата и сега тя се състои в изучаване на обекти в пояса на Кайпер – пояс от ледени тела на ръба на Слънчевата система, останали от времето на нейното формиране. Засега апаратът е в „спящ режим“, но на 1 март 2023 година ще излезе от него.

На борда на „Нови хоризонти“ има по-модерни инструменти от тези на „Вояджър“ и това позволява на апарата да бъде мощна обсерватория в далечните краища на Слънчевата система. Това предоставя на учените недостижима от Земята гледка.

Но не само обектите в пояса на Кайпер ще бъдат изследвани от апарата на НАСА, учените също планират с негова помощ да получат повече информация за Уран и Нептун. Също така космическият кораб ще изучава слънчевата и космическата радиация в далечните ъгли на Слънчевата система, както и ще изследва как прахът се разпределя в нея. Учените смятат, че дори след 2040 г. „Нови хоризонти“ ще продължи научната си дейност извън пределите на нашата звездна система.

ОЩЕ: Къде е краят на Слънчевата система?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Магнитни бури през април 2024 г. - кои са опасните дни (ГРАФИКИ)

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос