Всяка черна дупка е различна вселена: може би ние живеем в една от тях

10635
Всяка черна дупка е различна вселена: може би ние живеем в една от тях
Снимка: iStock

Все по-често съвременната наука си задава въпроса за съществуването на мултивселена. Полският физик теоретик Никодем Поплавски смята, че този екзотичен научен феномен може да е свързан с не по-малко мистериозни обекти – черните дупки, пише Daily Star.

Ученият изказва смело предположение, че всяка черна дупка може да съдържа в себе си напълно различна вселена. Поплавски също така не изключва, че нашата Вселена, заедно с всички нас, може да се намира в черна дупка, която от своя страна се намира в още една Вселена.

В момента на науката е известно, че черните дупки, поне в нашата Вселена, може да се различават по размер. Техните мащаби варират от свръхмасивни чудовища до най-малките. Например в центъра на галактиката M87 има колосална черна дупка с размери 38 милиарда километра.

Ще попадне ли някога Земята в черна дупка?

Ако черна дупка "се добере" до Земята, тогава планетата неизбежно ще бъде разкъсана от въздействието на гравитацията. Но не трябва да с...

Но според Поплавски независимо от размера всяка черна дупка може да скрие в себе си цяла галактика.

„Така наречената „бебешка“ Вселена е отделен затворен клон на пространство-времето със собствен времеви мащаб. Тя изглежда по-голяма от своята „родителска“ Вселена, защото се намира от другата страна на хоризонта на събитията. Това е като машината на времето от „Доктор Кой“, необходимо е да влезете в телефонната кабина, за да разберете, че сте в нещо повече от просто кабина“, обяснява физикът теоретик.

Въпреки че съществуването на черни дупки е предсказано още през 1783 г. от английския математик Джон Мичъл, концепцията е приета едва след като става част от общата теория на относителността на Айнщайн. Оттогава физиците създават все по-нови и по-подробни модели на това какво всъщност представлява този загадъчен обект.

„Като се има предвид теорията за гравитацията (Айнщайн – Картан), всяка черна дупка е в състояние да породи в себе си нова, дъщерна вселена, след което се превръща в мост на Айнщайн – Розен (или червейна дупка). Последната става свързващо звено между новата вселена и нейната родителска вселена“, обяснява ученият.

По този начин нашата вселена може да се намира във "вътрешността" на черна дупка, която се разполага в друга вселена. Поплавски смята, че законите на физиката се прехвърлят от родителските вселени към новородените, така че е малко вероятно алтернативните светове да са твърде различни един от друг. Но шансовете да се попадне в тези алтернативни вселени за съжаление клонят към нула.

Какво има в черната дупка: имат ли отговор физиците?

С помощта на квантов компютър и невронна мрежа изследователите успяха частично да „надникнат“ в космическо чудовище. За да...

„Мостът Айнщайн – Розен към новата вселена ще бъде непроходим“, обобщава физикът теоретик.

Това обаче изобщо не означава, че черните дупки не могат да помогнат на човечеството в изследването на най-отдалечените ъгълчета на Космоса. Например ужасяващото гравитационно поле на черна дупка може да се използва като ускорител за космически кораби, ускорявайки ги до невероятни скорости.

Най-близката до Земята черна дупка е само на 1500 светлинни години, това е Gaia BH1 и има маса с 10 пъти по-голяма от тази на Слънцето.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ако попаднете в черна дупка, ще застинете в пространството и времето завинаги

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос