X
 
 

Защо не дадоха Нобелова награда на Стивън Хокинг?

11582 1
photo of Защо не дадоха Нобелова награда на Стивън Хокинг?
Снимка: Getty Images/Guliver
Професор Стивън Хокинг, който почина на 14 март на 76-годишна възраст, бе смятан от мнозина за един от най-великите умове на нашето време.

Астрофизикът бе легенда в сферата на космологията. Най-известен бе с изследванията и теориите си за черните дупки и относителността, довели до революция в начина, по който виждаме Вселената. Работата му със сър Роджър Пенроуз по общата теория на относителността на Айнщайн показа, че съществува начало на космоса и времето - големият взрив - както и край, чрез черните дупки. 

Най-стряскащите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето

Един от най-брилянтните учени на нашето време - астрофизикът Стивън Хокинг, почина на 76-годишна възраст в дома си. В последните години...

През 1974 година Хокинг доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като "лъчение на Хокинг". Изчислява и максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.

Въпреки славата му и големия му принос към теоретичната физика, най-престижната научна награда в света така и не бе присъдена на британеца. Защо той не получи Нобелова награда?

Отговорът - за разлика от астрофизиката - е съвсем прост. Прочетете какъв е в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители