Защо подобните на Земята планети са необитаеми?

13466
Защо подобните на Земята планети са необитаеми?
Снимка: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Учените от университета на Уоруик са открили, че най-подобната на Земята екзопланета е негодна за живот поради мощна звездна радиация. Изследване на тази тема е публикувано в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Атмосферата на планетата Kepler-438b по-скоро "изгаря" от излъчването на нейната звезда – червеното джудже Kepler-438. На нея се случват свръхизригвания по няколко пъти на денонощие, а по мощност те десет пъти превъзхождат слънчевите изригвания.

Телескопът "Кеплер" откри екзопланета, която орбитира далеч от звездата си

Космическият телескоп "Кеплер" на НАСА е наблюдавал екзопланета, която се завърта около звездата си за 704 дни, съобщи Би Би Си.Повечет...

Всяко суперизригване е еквивалентно на взрив до сто милиона тона в тротилов еквивалент. Но атмосферата на планетата се издухва не от самите изригвания, а от техен страничен ефект – короналните изхвърляния на маса.

"Ако Kepler-438b имаше магнитно поле, подобно на земното, то би прикривало планетата поне частично. Но ако няма магнитно поле и изригванията са силни, то екзопланетата по-скоро би загубила своята атмосфера, подлагайки се на усиленото въздействие на радиацията (ултравиолетова и рентгенова) и като цяло би представлявала прекалено сурова среда за съществуването на живот", отбелязва водещият автор на изследването Дейвид Армстронг.

Kepler-438b, която бе наречена "братовчедка на Земята", в момента има максималния индекс на подобие на нашата планета (Earth Similarity Index, ESI). Тя е идентична по размери и температура с тези на Земята, но е разположена доста по-близо до своята звезда. Kepler-438b е открита през януари 2015 г.

 

Кислород на екзопланетите може да се появи от светлина и вода

Учените от Националната астрономическа обсерватория на Япония (NAOJ) са предложили нов механизъм за възникването на кислород в атмосфер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос