Земята е черната овца сред планетите

11973
Земята е черната овца сред планетите

Земята се явява изключение в редицата годни за живот планети в нашата галактика – техният химичен състав се различава кардинално от земния.

До този извод са стигнали авторите на статия в arXiv, пише New Scientist. Вардан Адибекян (Vardan Adibekyan) от португалския университет в Порто и колегите му изучавали звездите, чиито маса и радиус не се отличават от слънчевите и в зоната им на обитаемост има планети, на които има вода.

Лазер ще пази Земята от астероиди (ВИДЕО)

Учени от Калифорния са успели в хода на експеримент с лазер първоначално да забавят и спрат, а след това да изменят посоката на въртене...

Установено било, че желязото и другите метали в състава на такива звезди са по-малко, отколкото при светилата, около които се въртят само необитаеми планети.

Тъй като планетите са близки по химичен състав до своите звезди, при небесните тела в зоната на живот обикновено има по-малко метали, отколкото в недрата на Земята и Слънцето, решили учените. Принципно около богати на желязо звезди се въртят масивни каменисти тела, "обгърнати" в гигантска газова обвивка.

Разликите в химичния състав между Земята и повечето планети в обитаемата зона може да се обясни с това, че последните вероятно са се формирали в далечното минало на нашата галактика. Желязото и другите тежки елементи се образува при взривове на светила и след това се разсейват из междузвездното пространство.

Когато Млечният път е бил млада галактика, значително по-малко звезди са завършвали своето съществуване по такъв начин, а следователно и желязото в древните екзопланети, годни за живот, трябва да е било по-малко.

Земята без хората ще бъде...

Датски учени от университета на Орхус са изяснили как би изглеждала нашата планета, ако не е населена с хора, съобщава сайтът на Америк...

Ако обитаемите планети са характерни за бедните на метали звезди, на съвременния етап от живота на галактиките те се образуват значително по-рядко.

Но – подчертава Адибекян, светилата съществуват дълго и древните планети с благоприятни за появата на органични вещества условия не са изчезнали никъде, а следователно и с времето техният брой само се увеличава, допълва Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос