10 години за присвояване на 214 000 лв.

12069
10 години за присвояване на 214 000 лв.
Снимка: БГНЕС

Бившата касиерка на Параходство "Българско речно плаване"-Русе бе осъдена на 10 години ефективно за присвояване на 214 000 лв. от касата на дружеството, съобщи БГНЕС.

46-годишната Илияна Илиева ще изтърпи присъдата при първоначален строг режим и няма да има право в продължение на 10 години да заема длъжности, свързани с материална отговорност.

Обвиненията, повдигнати от Русенската окръжна прокуратура, са за длъжностно присвояване на пари в особено големи размери и за съставяне на документи с невярно съдържание. Според обвинението, за периода от 6 ноември 2006 г. до 9 април 2010 г., когато е била разкрита липсата, в условията на продължавано престъпление Илияна на десет пъти като касиер е присвоила 214 000 лв. от БРП с помощта на фалшиви документи. За да се оправдае липсата на парите, са използвани касови ордери, които не отразявали реални постъпления или плащания. Ревизорите обърнали внимание, че първо се "изразходват" средствата и после "постъпват" отново в касата. Документите, удостоверяващи сделките, били нередовни. В тях липсвали подписи на лица. Засечено било още, че механизмът, по който се случвали операциите, е съвпадал и се повтарял периодично. Първоначално касиерката обяснила действията си със свои лични затруднения и била уволнена, а по случая започнало разследване.

Илияна не се счита за виновна, а според служебния й защитник Владимир Янчев присъдата трябва да бъде по друг текст, с по-малко наказание, тъй като не смята, че става дума за присвояване в особено големи размери. Бившата касиерка обаче не обясни къде са въпросните 214 000 лв.

Присъдата на Русенския окръжен съд може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com