3500 лева глоба за обида във Facebook

10725
3500 лева глоба за обида във Facebook

Глоба от 3500 лева наложи Първоинстанционен съд в Пещера на жена, която е оклеветила работодателите си във Facebook.

Какъв е случаят – обвиняемата работела в Нюкасъл и напуснала сама, като написала на стената си във Facebook обиди срещу британските си работодатели. Те поискали от нея да се извини на същата страница, а в крайна сметка се стигнало до съд, но интересното е, че е избран български съд. На първа инстанция британците печелят и обвиняемата е глобена с 3500 лева. Обвиняемата обаче казва, че някой е хакнал профила ѝ и е написал обидите.

Съдът чака за трети път Бареков, за да отговаря на два иска за обида

Днес Софийският районен съд (СРС) ще гледа на трето заседание жалба на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за обида, нанесена му от бившия жур...

Пред bTV адвокат Александър Кашъмов коментира, че пред Европейският съд все още не е имало такъв случай, но в България има вече подобни дела. В практиката на Европейския съд имаше случаи с търсачки и автоматично генерирани съобщения, за които съдът реши, че са неприемливи, добави Кашъмов.

Същевременно адвокат Марин Марковски заяви, че в новия Наказателен кодекс случаите на обидите и клеветите са много „охлабени”. В законопроекта се предвижда най-много глоба, а в сегашния НК се носеше наказателна отговорност, подчерта Марковски. Той подчерта, че по случая в Пещера обвинителите трябва да докажат престъплението и че представената като доказателство снимка на стената с обидите може да е фалшива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com