Адвокатът на Цветанов: САС е осъдил клиента ми защото е бил "лично засегнат"

10218
Адвокатът на Цветанов: САС е осъдил клиента ми защото е бил "лично засегнат"
Снимка: БГНЕС

Не е осигурен безпристрастен процес на клиента ми. Така адвокат Менко Менков коментира решението на Върховния касационен съд (ВКС) относно ефективната четиригодишна присъда на бившия вътрешен министър и настоящ председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите на Менков решението ВКС да върне делото на предишната инстанция – на друг състав на Софийския апелативен съд (САС) е факт, защото предишният състав бил взел решението си на база мотив, че Цветанов е искал да подрие устоите на държавата. Според ВКС това подсказвало, че съдебният състав се чувствал лично засегнат от действията на Цветанов, което е недопустимо за справедливо правосъдие.

ВКС отмени 4-годишната присъда на Цветанов

Върховният касационен съд (ВКС) отмени 4-годишната осъдителна присъда на бившият вътрешен министър Цветан Цветанов от февруари тази ...

През февруари тази година САС постанови решение, с което призна Цветан Цветанов за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица. Той бе осъден на 4 години "лишаване от свобода" при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

Очакваше се още на 17 май ВКС да се произнесе дали Цветанов отива окончателно зад решетките за това, че шест пъти е отказал да разпише позволено от съдия разпореждане за прилагане на специални разузнавателни средства - срещу бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. Тодоров беше осъден на първа инстанция за износ на класифицирана информация.

Вчера (18 юни) ВКС взе решение да се прозинесе по делото за длъжностно присвояване срещу бившия вътрешен министър в срок до два месеца. По него това дело Цветанов има две оправдателни присъди. Именно заради това прокуратурата поиска отмяна на въззивното решение на Софийски апелативен съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

 

ВКС ще си даде два месеца да мисли дали да оневини Цветанов

Върховния касационен съд взе решение да се прозинесе по делото за длъжностно присвояване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com