Арестуваха бивша служителка на НОИ за измами с пенсии за около 3 млн лв

9468
Арестуваха бивша служителка на НОИ за измами с пенсии за около 3 млн лв
Снимка: Божилова

Десетина кръгли и правоъгълни печати показаха днес на брифинг на Окръжна прокуратура в Пловдив - това са част от веществените доказателства, уличаващи 62 годишна бивша служителка на НОИ в измама в особено големи размери.

Друга част от доказателствата са голяма част от изчезналите над 250 преписки от НОИ, за което по сигнали от местна медия тече проверка и се водят редица дела. Сега те свързват пряко бившата служителка от НОИ Александрина Георгиева и настояща управителка на частна фирма за пенсионни услуги със схема за изготвяне на фалшиви удостоверения за осигурителен стаж, оттам с нанесена щета за около 3 млн лв на НОИ, както и щети на хората, които са пострадали в тая схема.

Как точно е действала жената, която вчера бе задържана?

Когато на хора, навършили възраст за пенсиониране, клиенти на двете и фирми, не им е стигал стаж и те са искали да си го платят, са давали парите на нея, за да плати тя в рамките на комплексна услуга. Тя е задържала парите за себе си, вместо това е изработвала заедно с дъщеря си и мъж, с когото живеят на семейни начала, УП 30- документ, удостоверяващ стаж. Показаните днес печати са използвани с тая цел, а фирмите са отдавна закрити и архивът им не е наличен. За по-сигурно, очевидно, тя е прибрала въпросните преписки, за да не се докаже измамата. Така има хора, които сега трябва да връщат до 100 000 лв с лихвите за начислени пенсии, сега оспорени от НОИ. Доста дела са заведени от пострадалите по тоя повод. Намерените преписки са в лошо състояние, защото са били в наводнено помещение. 

Схемата е била възможна благодарение на огромния хаос, който цари в архивите на предприятия и фирми, а доста от тях са направо заличени. Сред услугите, които нейните две фирми са предлагали, е издирване на загубен стаж. Вместо да го издирва, обаче, тя го е съчинявала с фалшиви документи, подправяла е и трудови книжки, за да съответстват. Клиентите и не са участвали в схемата, те са давали пари, за да си закупят стаж, така че от 18 подобни случая тя е прибрала за себе си 125 000 лв.

Задържаната жена е била служител в НОИ в периода 1985 - 2009-та година. През 1992 година е била уволнена, но съдът я връща на работа. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Алкохол менте и нелегални цигари иззеха в София (СНИМКИ)

Двама загинали и 88 пожара за денонощие

Спорът им завърши с брадви: Арестуваха двама мъже в Шумен

Разградско училище осъмна със счупени прозорци

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com