Атанас Атанасов не каза откъде е знаел, че Касим Дал е подслушван заради "възможно" убийство на Местан

4468
Атанас Атанасов не каза откъде е знаел, че Касим Дал е подслушван заради "възможно" убийство на Местан
Снимка: БГНЕС

Едно от основните политически лица в Реформаторския блок - Касим Дал, е било подслушвано в рамките на аферата "Червеи". Това стана ясно по време на днешното заседание на Софийския градски съд (СГС) по делото, информира "Правен свят".

Още преди време, в телевизионно интервю Атанасов сподели, че "цяла партия", участвала в протестите, е била подслушвана. Искането за подслушване на Дал било отправено от Криминална полиция към Главна дирекция на полицията, а основанието – че Касим Дал готвел убийството на лидера на ДПС Лютви Местан. Атанасов бил разбрал за това от анонимно писмо и заради това оттогава насам Местан се движел с охрана. По онова време Атанасов и Касим Дал отишли при служебния премиер Георги Близнашки и помолили да се извърши проверка, защото били в предизборна кампания и ако спрямо кандидат за депутат се прилагат СРС, това е незаконно. На срещата присъствал и Христо Иванов, по онова време служебен министър на правосъдието.

Нели Куцкова: Президентът да назначи независима комисия за проверка на "Яневагейт"

Преди няколко години, когато Владимира Янева беше избрана за председател на СГС (Софийския градски съд), имаше и друг кандидат – ...

На днешното заседание на СГС беше направен опит да се уточни откъде Атанасов е знаел, тъй като аферата "Червеи" още не беше станала публично достояние. Депутатът обаче не пожела да разкрие източника си. Сериозните подозрения са, че това е бил вече бившият директор на ОД на МВР в Бургас Милен Димитров. Само той разказал за хора, които идвали в необичайни часове в районното и седели на компютрите.

"Прокуратурата направи всичко възможно да покрие този казус със следствената тайна и комисията да не може да си свърши работата. Основната й задача беше да не се даде възможност да има публичност по този случай", каза Атанасов в съда. Той добави, че още на 8 декември м.г. вътрешният министър Веселин Вучков е изпратил всички материали от проверката по "Червеи" на прокуратурата, но тя се задействала едва, когато случаят се появил в медиите.

Нищо ново няма като практики в българската държава. От личен опит знам как ме "опраскаха" мен, каза още Атанасов в коментар за "Червеи". Той посочи, че в случая Народното събрание нищо не може да направи, защото по върховете на съдебната власт казвали, че нямат право да се бъркат в работата им.

"Не очаквайте да бъде проведено всестранно, обективно и пълно разследване от лица, които са заинтересовани от изхода на това разследване", заключи депутатът.

От нов запис с Янева: Подслушвали са посолства

Бившият шеф на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева е давала разрешение за използването на специални разузнавателни средства (СРС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com