Българският съд се превърна в инструмент по казус с американски гражданин

8082
Българският съд се превърна в инструмент по казус с американски гражданин
Снимка: БГНЕС

Апелативният съд в София отказа да промени мярката за неотклонение на канадеца с американско гражданство Ленард Хоменюк и го остави под домашен арест. 68-годишният пенсиониран геолог бе задържан у нас на 27 юли заради червена бюлетина от Интерпол по искане на Киргизстан.

Въпреки обжалването от страна на защитата, тази сутрин съдът отхвърли доводите за влошеното здравословно състояние на Хоменюк и продължителността на процедурата по екстрадиция. Според съдиите мярката отговаря на конкретната процедура, а самата тя не продължава по-дълго от нормалното.

Киргизстан е изпълнил всички точки за присъединяване към Евразийския съюз

Киргизстан е изпълнил всички точки от „пътната карта“ за присъединяването си към Евразийския икономически съюз, заяви прем...

Следващото заседание по казуса “Лен Хоменюк” е на 16 септември. Окръжен съд-Видин насрочи тази дата на заседанието си на 27 август, като потвърди, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от страна на киргизките власти и даде срок до 10 септември за тяхното предоставяне.

Предисторията по казуса

Ленард Хоменюк е бивш изпълнителен директор на една от водещите световни златодобивни компании – канадската Centerra Gold. Той заема поста между 2004 и 2008 г., като в този период ръководи и проекта на компанията за добив на злато от най-голямата мина в Киргизстан – Кумтор. Според Киргизката прокуратура “проведеното под ръководството на Ленард Хоменюк корпоративно преструктуриране на минния проект “Кумтор” през 2003-2004 г. е довело до неблагоприятни условия за Република Киргизстан, а извършени по силата на това преструктуриране плащания са незаконни”.

Искането за екстрадиция на Хоменюк от страна на киргизките власти пристига у нас на 20 август 2015 г. Там обаче няма представени данни дали понастоящем срещу Хоменюк се води разследване в Киргизстан, нито дали срещу него са повдигнати обвинения за конкретни действия.

До решението Хоменюк да остане под домашен арест в София се стига след няколко заседания на съдилища във Видин и София. Първо, на 29 юли Видинският съд отказва пускане под гаранция, понеже се смята, че има риск Хоменюк да напусне страната, защото няма никаква връзка с България. По-късно, на 7 август, е прието искането да се промени мярката за неотклонение на домашен арест.

ЕП осъди като сплашване делото срещу братята Навални, заклейми и талибаните

Европейският парламент прие три резолюции без юридическа сила, касаещи сферата на правосъдието и човешките права. В резолюциите се посо...

Късно вечерта на 24 август обаче, без предупреждение, Хоменюк е отведен от апартамента в София, където е под домашен арест, и е откаран в затвора, а на следващия ден е прехвърлен в ареста във Видин.

В заседанието си на 27 септември Окръжен съд – Видин потвърждава, че не е получил достатъчно документи за искането за екстрадиция от киргизките власти. Съдът им дава срок до 10 септември да предоставят част от исканите от защитата доказателства, с които да подкрепят твърденията си за наличие на корупция. Изслушването за екстрадиция бе отложено за 16 септември, а Лен е освободен от затвора и отново транспортиран до апартамента в София, където остава под домашен арест.

Онлайн петиция срещу екстрадицията на Лен в Киргизстан

Арестът на Ленард Хоменюк предизвика обществена реакция извън България заради съмнения, че Киргизстан го използва като заложник в икономическа война с канадската компания Centerra Gold.

В момента тече онлайн петиция срещу екстрадицията на Лен в Киргизстан, която са подписали близо 1000 души.

В Киргизстан биха съдия и прокурор докато не променят присъда

Недоволни от решението на съда, жителите на киргизко село направиха стихиен протест и нападнаха съдията и прокурора, като ги биха дот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com