ДАМТН почна да дава на прокуратурата сигнали за "поправки" на асансьори

9995
ДАМТН почна да дава на прокуратурата сигнали за "поправки" на асансьори

В Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са постъпили сигнали от градове в страната за нерегламентирана намеса по асансьори, каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на пресконференция по повод направените проверки на асансьорите у нас.

Везиева заяви, че Агенцията е направила и десет регулярни проверки и са установени също такива нерегламентирани намеси както от граждани, така и от някои техници. "ДАМТН е извършила незабавно проверки по сигналите, сезирана е и прокуратурата“, посочи тя.

Фалстарт на делото за падналия асансьор в блок до "Цариградско шосе"

Днес трябваше да тръгне делото за инцидента с паднал асансьор в блок до "Цариградско шосе", при който загина една жена. Това обаче не с...

Зам.-министър Везиева подчерта, че според екипа на министерството тези случаи са свързани и с факта, че реформата, която е стартирана, ще наложи по-засилен контрол върху дейността на операторите. „До октомври ще бъде въведен електронен регистър за самите съоръжения и в реално време те ще се наблюдават извършваните ремонти и профилактични прегледи. В този регистър ще съществуват и данни за фирмите, които извършват работните дейности с индивидуален код на всяко съоръжение, ще бъде създадена камара за самоконтрол между поддържащите фирми с амбицията за сериозно свиване на сивия сектор, допълни още зам.-министър Везиева.

Пред медиите бе представен и видеоматериал, заснет от охранителни камери, монтирани със съгласието на обитателите на жилищна кооперация в страната, с нерегламентирана намеса по подемно съоръжение, както и в обществени сгради в София с често пребиваване на хора. Материалите са предадени ДАМТН и на компетентните органи.

Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков съобщи, че за първото тримесечие на 2015 г. са проверени около 1800 асансьори , от които 18% са спрени поради техническа неизправност. Спрямо миналата година процентът намалява, допълни още Цанков.

По време на пресконференцията стана ясно още, че 500 проверки са направени само по сигнали на граждани. „Имаме случаи, при които колегите са реагирали буквално веднага на сигнал", каза Валентин Чиликов, главен секретар на ДАМТН.

Пострадалата от асансьора-убиец в "Гео Милев" очаква справедливост

Възстановявам се, жива съм. Това каза оцелялата отпреди почти година Мария Ваклинова след като асансьор падна в блок в „Гео Милев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com