Делото срещу Мургина пак тръгва в Софийския апелативен съд

29359
Делото срещу Мургина пак тръгва в Софийския апелативен съд
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд ще заседава днес по делото срещу Мария Мургина, подсъдима за престъпления по служба, принуда и потвърждаване на неистина в писмена декларация, предаде БГНЕС.

Делото на бившата изпълнителна директорка на НАП беше върнато за ново разглеждане от Върховния касационен съд (ВКС) на 16 май тази година. Върховните магистрати отмениха присъдата на Софийския апелативен съд от 20 юни 2012 година, в частта, с която Мургина е призната за невинна по обвинението за принуда, за което СГС я осъди. Така ВКС върна делото за ново разглеждане от друг състав на САС, от стадия на съдебното заседание, само в отменената част. Върховните магистрати оставиха в сила присъдата на САС в останалата й част.

В средата на миналата година Софийски апелативен съд оправда Мария Мургина. Бившият директор на Националната агенция за приходите (НАП) стана първият осъден високопоставен държавен служител от предишното управление. Прокуратурата ѝ повдигна 4 обвинения. На 25 януари 2011 г. Мургина беше оправдана по първите две - за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и за невярно деклариране на имот в Созопол пред Сметната палата.

СГС тогава я призна за виновна по другите две обвинения. Четири години затвор магистратите й присъдиха за това, че в периода 16 юни 2006 година - 20 юни 2006 година Мургина е нарушила служебните си задължения, като дала указания на друго служебно лице в столичния НАП, за да се промени ревизионен акт на фирмата "Плевен 1999" ООД. Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер за над 1,3 милиона лева. СГС призна Мургина за виновна и по обвинението, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане. За да направи това, Мургина е заплашила Цолчовска, че ако не подаде молба, ще я уволни. За това престъпление наказанието, което съдът определи за Мургина, бе 3 години лишаване от свобода и 10 000 лева обезщетение на Цолчовска.

САС отмени присъдата, която и наложи първоинстанционният съд. Според САС Мургина не е нарушила закона, като е указала да се променят констатациите в ревизионен доклад на фирма "Плевен 1999" ООД. По това обвинение първият съд я беше признал за виновна и я осъди на четири години затвор. САС я оправда и по второто обвинение, за което бе осъдена от СГС на три години затвор. Апелативните магистрати прецениха, че тя не е принуждавала началника на НАП в Силистра Милена Цолчовска сама да подаде молба за напускане, тъй като ще бъде уволнена.

Градският съд на София оправда бившия данъчен номер едно по обвинението за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11,5 млн. лева на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, както и за укриване на имот в Созопол от Сметната палата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com