Демерджиев: Не се налагат извънредни мерки на изборите

777
Демерджиев: Не се налагат извънредни мерки на изборите
Снимка: БГНЕС

"Хората спокойно могат да отидат да гласуват в неделя. Няма да създаваме никакви извънредни и затрудняващи ги мерки, тъй като не се налагат", коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на брифинг по повод зачестилите бомбени заплахи в български училища, където се провеждат изборите в България. 

Стана ясно, че ще бъдат проверявани хора, които носят необичайни вещи със себе си или обемисти багажи, като проверките ще бъдат дискретни и ще се извършва извън изборните помещения. "Проверките ще бъдат извършвани на достатъчно разстояние преди хората да стигнат до самата сграда", каза Демерджиев.  Той уточни, че ще бъде проверен и периметърът. ОЩЕ: Росица Матева: МВР няма да допусне прекъсване на вота заради бомбени заплахи

Той увери, че хората ще бъдат извеждани само в ситуация, в която има реални данни, че е възможно да бъде поставено взривно устройство. "Това за мен към днешна дата е само теоретична възможност", посочи Демерджиев. 

Министърът апелира избирателите да бъдат спокойни. "Нямаме оперативни данни за реална заплаха. Още от събота всичките сгради, в които се намират секционни избирателни комисии ще бъдат взети под охрана от МВР. Ще бъдат охранявани през цялата нощ", подчерта министърът. ОЩЕ: Демерждиев: Няма как да се поставят бомби в изборните секции (ВИДЕО)

Демерджиев допълни, че се касае за хибридни атаки, като тяхна особеност е липсата на реална опасност към днешна дата. Той добави, че не е е установена такава в нито един от случаите. 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че указанията със секционните комисии ще са само организационни, т.е. с кого да контактуват в подобна ситуация. 

"ЦИК съвместно с МВР ще положи всички усилия изборният ден да протича спокойно и да няма прекъсване на гласуването", каза Нейкова и посочи, че целта е избирателите да бъдат спокойни и секционните избирателни комисии да могат да свършат своята работа. По думите й най-важното е изборният процес да протече нормално без излишно напрежение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com