Дузина общински съветници в Ботевград поискаха държавна намеса заради корупция

19316
Дузина общински съветници в Ботевград поискаха държавна намеса заради корупция

Отворено писмо срещу „скандално корупционния модел” на управление на Община Ботевград изпратиха жители на града, сред които и 12 общински съветници. Писмото е адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Писмото е в размер на 14 страници, като са посочени пример в подкрепа на твърдението защо става въпрос за „скандално корупционен модел” на управление на Ботевград.

ДСБ прие резолюция за борба с корупцията

Радикална реформа в борбата с корупцията по румънски модел, за това призова в Пловдив председателят на ДСБ Радан Кънев на национално ...

На първо място се цитират нарушения в общината, констатирани от Сметната палата. Сред тях е нарушение при изграждането на регионално депо за отпадъци, което е оскъпено с над 1,3 млн. лева заради лош план за извозване на земни и скални маси при строежа. В администрацията на общината нямало въобще звено за вътрешен одит, отклонявани са „съзнателно” средства от различни пера на бюджета – например образование и такса „смет”.

За обществените поръчки ситуацията е до болка позната – нарушения, свързани с непровеждане на тръжни процедури. Общинарите използват всевъзможни методи за отстраняване на неудобните кандидати и избиране на „правилните“ фирми. По този повод в КЗК има 17 заведени жалби, от които цели 14 (над 80%) са уважени и са отменeни незаконосъобразни решения на общинските комисии за отстраняване или класиране на участниците, се казва в писмото.

Кашата продължава и с ВиК Бебреш – не са издавани фактури, което е изкривило финансовите резултати на дружеството. Това е потвърдено от НАП. Става въпрос за над 700 хил. лева, платени и по фиктивни фактури, като те са издавани за фирма на действащия общински съветник в Ботевград Георги Георгиев, се казва в откритото писмо.

Не е пропуснат и синът на кмета Георги Георгиев  – Даниел Георгиев. Той стана популярен, когато се заигра с „България без цензура” и беше изгонен от ГЕРБ. В отвореното писмо се твърди, че от няколко години успешно се реализира схема, при която  атрактивни общински имоти скоро след продажбата им се прехвърлят на името както на Даниел Георгиев, така и на кметската съпруга Деспина. Общото между повечето от тези сделки с общински имоти е, че закупилият общинския имот само няколко дни след реализация на покупката „доброволно“ продава между 10 и 15 % идеални части от имота на сина на кмета. Особено скандална е сделка между нея и бившия управител на почти фалиралото общинско В и К дружество, който купува имот от Община Ботевград за около 137 хил. лева и скоро след покупката продава 50% от него на кметската съпруга за едва 15 хил. лева - почти пет пъти по-евтино, се казва в отвореното писмо.

Кунева води у нас румънските спецове по антикорупция

На 24 и 25 март в България, по покана на Меглена Кунева, ще бъде г-н Хория Джорджеску, шеф на Националната агенцията по интегритет на Р...

Заради всички тези факти подписалите писмото, начело с общинските съветници в града Иван Гавалюгов, Веселка Златева, Марияна Горгачева, Филип Филипов, Христо Якимов, Цветан Цолов, Цветелин Цветков, Цветан Миньовски, Николай Димитров, Цеца Боцова, Мариана Босовска Яница Иванова, искат намеса на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София