Държавата не е спазила законите си - ще плати огромна сума за взрива в Горни Лом

10011
Държавата не е спазила законите си - ще плати огромна сума за взрива в Горни Лом
Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да изплати 450 хиляди лева обезщетение на тримата наследници на загинала служителка от завода за боеприпаси „Миджур“ (по 150 000 лв. на всеки). Общо 15 души загинаха на 1 октомври 2014 г. при взрива в обекта в Горни Лом.

Близо десетилетие след случилото се Върховният административен съд (ВАС) излезе с окончателно решение.

Няма виновни

За инцидента бяха обвинени четирима души – собственикът на завода Валери Митков, чийто син също загина, служителката по безопасност на труда в "Миджур" Палма Иванова, някогашният началник на служба "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова – секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Те бяха оправдани последователно на три инстанции.

Още: Още: Всички обвиняеми за взрив с 15 жертви са оправдани, а един вече осъди прокуратурата

Освен наказателното дело обаче вървеше и друго - за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), заведено от близките на една от загиналите жени.

На първа инстанция искът им е отхвърлен, след като съдът във Видин решава, че взривът е причинен от външно въздействие, макар и да не е ясно кой е виновникът. Това е причината от държавата да не може да се иска обезщетение, казва тогава съдът.

Решението на ВАС обаче е в обратната посока. Сумата, която държавата дължи, може да се удвои с лихвите. Парите трябва да се изплатят от Министерски съвет и от Министерството на околната среда - т.е. от данъкоплатците.

Големи нарушения

Върховните съдии посочват нарушение както на български закони, така и на международна конвенция.

Всичко е заради 1,6 млн. броя противопехотни мини, внесени у нас от Гърция, чиято утилизация се е правела в цех в завода „Миджур“. Години по-рано държавата е била заливана от сигнали от неправителствени организации, че вносът на такова количество мини у нас е много опасен и е в нарушение на Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване (Отавската конвенция). Вносът обаче е разрешен, след като фирма „Видекс“ сключва договор с гръцко дружество, и е станал също по опасен начин.

Снимка: БГНЕС

Сега съдът казва ясно, че договорът е бил сключен в нарушение на конвенцията. В нея се допуска трансфер на мини, но само с цел унищожаване. В България обаче те са били обезвреждани чрез разглобяване. Компоненти като детонатори и взривно вещество са съхранявани в огромни количества в избухналия цех – и тук има нарушение.

Още: Почернен от взрива в Горни Лом баща счита, че досега няма виновни заради работата на прокуратурата

Спорен внос

ВАС казва, че институциите е трябвало да се намесят още преди мините да влязат в България. Върховните съдии посочват, че държавата е нарушила и собствените си закони. Когато става взривът, у нас не е разрешена утилизацията на боеприпаси, а само унищожаването им.

Вносът обаче е бил позволен дори при постъпили негативни становища, включително от МВР. От вътрешното министерство тогава подчертават, че процесът би бил „трудоемък, рисков и особено опасен“.

"Не са задействани и съответните механизми за забрана на дейността с оглед съдържащата се в договора спорна клауза, според която в предприятието ще се обработват по 8000 мини на ден, което не съответства на неговия производствен капацитет, както и на възможностите за складиране на боеприпаси в съответствие с изискванията за безопасност на работния процес", пише в решението на ВАС.

Недопустими практики

Мините идвали в завода без предварително уведомление и работниците оставали извънредно, без да им се плаща за разтоварването, твърди съпругата на загиналия директор Валери Цокин, която цитира негови думи.

От делото става ясно още нещо скандално – че на работниците им е казано да „изчукват“ тротила от мините с чук, вместо да го изчакат да се разтопи достатъчно.

Чак след инцидента е приет закон, чрез който да се прилагат нормите на Отавската конвенция. Вносът с цел утилизация също е забранен. Лицензът за внос и износ на „Видекс“ е отнет.

"В заключение следва да се приеме, че държавните органи не са упражнили правомерно възложените им правомощия за целите и на основанията, установени от закона, с което да гарантират здравето и живота на работещите в завод "Миджур". Вследствие на издадените от административните органи нищожни административни актове и бездействието им да изпълнят свои нормативни задължения, при наличието на пряка и непосредствена причинно-следствена връзка, са причинени неимуществени вреди на близките на загиналата, както и на близките на още 14 работници от завод "Миджур", казват от ВАС.

Още: Потвърдена е оправдателната присъда за взрива в Горни Лом, при който загинаха 15 души

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com