ЕК: България да провери имало ли е натиск за спиране на разследвания срещу корупцията

1278
ЕК: България да провери имало ли е натиск за спиране на разследвания срещу корупцията
Снимка: Getty

Премиерът Николай Денков и еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс, който е на посещение в България, обсъдиха сформирането на Антикорупционната комисия у нас. От ЕК дадоха знак, че ще помагат на страната ни в борбата с корупцията.

Малко преди съвместната пресконференция, по време на включване на живо във Facebook, Денков каза, че създаването на правила за попълване на състава на тази комисия сериозно се е забавило. По думите му - това не е заради ПП-ДБ. Така той непряко пренасочи мерника към ГЕРБ, а и към ДПС, които парламентарно подкрепят правителството.

Правилата са били изпратени на ЕК чак преди 1-2 седмици, а планът е бил да са готови още преди края на 2023 г.

Още: Денков настоява да се стигне до политиците, осигурявали чадър над Нотариуса (ВИДЕО)

Какво казаха Денков и Рейндерс?

"Дискусията беше много конструктивна – на едни и същи позиции сме. Важното е темпото да не се забавя, през следващите седмици и месеци да бъдат избрани съставите както на Антикорупционната комисия, така и на Съдебния съвет, на Прокурорския съвет, да бъдат запълнени от хора с експертни и морални качества. За да се трансформира системата, съдебната система да бъде независима", посочи Денков. "Разчитаме на Европейската комисия", допълни той.

Снимка: БГНЕС

Дидие Рейндерс определи срещата с премиера като "плодотворна". "Опитваме се да подкрепим всички процеси, които вървят в България. Важно е да се промени процесът, да се работи за това, което е важно за всички държави членки. Виждаме какъв контрол осъществява България по границите заради влизането в Шенген. Реформата на Конституцията е много важна, отговорността на главния прокурор, но и борбата с корупцията трябва да е във фокуса на вниманието и да има една действаща комисия против корупцията. Ще отнеме време за тези реформи", заяви еврокомисарят.

На въпрос очаква ли Европрокуратурата да подпомогне българските институции, Денков каза, че по отношение на Антикорупционната комисия процесът е изцяло в Народното събрание.

Още: Николай Денков убеден: Правителството няма да се счупи (ВИДЕО)

"От разговорите с Николай Денков и Мария Габриел е много ясно, че и двамата са на мнение, че трябва да има точните хора в тази комисия. Най-важното нещо, което трябва да се види, е, че хората трябва да бъдат отдадени. В Европрокуратурата има много файлове, дела, които се водят в момента и са свързани с евросредствата. Вярно е, че в България няма такива дела и присъди, така че е важно да се направи преглед дали действително е имало натиск да се спират разследвания на местно ниво. Трябва да се организира процесът по такъв начин, че прокурорите да правят разследвания и тези разследвания да влязат в съда и да се стигне до края на този процес. Убеден съм, че има такава воля от правителството", каза Рейндерс.

"Ясно е, че трябва да работим и да гледаме в една посока. Това е много важен процес за България, за плановете, които осъществяваме, за върховенството на закона. И трябва да сме сигурни, че изпълняваме тази задача във всички 27 членки на ЕС", допълни Рейндерс.

Двамата с Денков не назоваха конкретно най-новия случай в тази връзка - убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, за когото се смята, че е бил брокер между мафията и съдебната система.

Рейндерс посочи, че у нас трябва да има също разследвания, които са свързани с военните престъпления във връзка с войната в Украйна.

Още: Похвала за икономическия растеж и отказа от руски газ: Денков и Габриел се срещнаха с Дейвид Камерън (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com