Експерт вещо лице се възмути от ситуацията с отсечката, където загинаха 45 души

6255
Експерт вещо лице се възмути от ситуацията с отсечката, където загинаха 45 души
Снимка: БГНЕС

Поне на два пъти съм бил на косъм да вляза в т.нар. отбивка за почивка, която не е добре сигнализирана. Така Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на вещите лица и експертите, коментира колко коварно е мястото, където катастрофира и изгоря автобус и загинаха 45 души. Как изглежда мястото – ВИЖТЕ ВИДЕО!

Единият от тези случаи е бил през нощта. Ананиев е категоричен, че е карал със съобразена скорост и въпреки това за малко не е направил фатална грешка, защото след това е засякъл друго превозно средство. В региона по принцип редовно има мъгла и е влажно, добави Ананиев.

Именно на това обърна внимание и автомобилният състезател Димитър Илиев. Той направи демонстрация през Google Maps и най-важното му заключение е, че между месец април и месец май 2021 година знакът, обозначаващ, че има място за почивка, е бил буквално повален! Освен това, Илиев посочи още няколко нередности - недобра маркировка, отделно недостатъчно добри обозначения чрез знаци какво предстои, че има дори излизане от магистралата. Със сигурност положението със знака не може да е единствената причина, всяка такава трагедия е съвкупност от грешки, но разследващите трябва да обърнат внимание, каза автомобилният състезател. Още: Има ли Акт 16 участъкът на АМ "Струма", където автобусната катастрофа с десетки жертви?

Следовател се усъмни защо толкова бързо е изгорял автобусът на АМ "Струма"

Оставам с впечатление, че този пожар е бил много кратък и с много висока температура. Един автобус от такъв вид и серия са му нужни 4-5...

По съвсем друг начин трябва да е отделено мястото за почивка, за да няма конфликт с пътя, категоричен е председателят на Асоциацията на вещите лица. Той обаче подчерта пред bTV, че говори от гледна точка на шофьор.

Първата задача на новото правителство е да локализира всички такива отсечки в България, които са потенциални смъртни капани за шофьорите, настоя Илиев.

КАКВО ОТГОВОРИ ДЪРЖАВАТА - НАУЧЕТЕ ТУК!

Изтеглиха опожарения автобус от АМ "Струма"

Изтеглиха опожарения автобус от АМ „Струма“, съобщи Нова тв. Движението при 32 километър в посока София е възстановено. Дв...

Ананиев каза и следното – трябва да има експертиза на пътя. Имал съм случаи, не казвам, че сега е така, при които е вложен минен отпадък в основата, добави той. След това – какво е превозното средство, кога е произведено, има ли ограничител на скоростта, има ли лиценз. Според Ананиев, рейсът се е движел по-бързо, защото е изминал 350 километра за 3 часа – с уточнението, че тези данни не ги е видял при сравнение с километража и експертиза, а така е разбрал от медийни публикации. Той се усъмни и дали шофьорите са почивали достатъчно, както и дали са били достатъчно квалифицирани.

Много важна е и пожарната експертиза – каква е причината за пожара. Може да е имало пиротехнически средства в автобуса, трябва да се провери. Версиите са много – искра, или дори умишлено действие, но това ще установи пожарната експертиза, по думите на Ананиев.

Най-важната експертиза е логистическата – организация и управления, завърши той. А проф. Станимир Карапетков, който води разследването, единствено заяви, че му е ясно какъв е механизмът, довел до катастрофата.

Бойко Рановски: Не виждам как оставката ми ще промени нещата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com