Гешев разпореди надзор за къщите за тъщи

2358
Гешев разпореди надзор за къщите за тъщи
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специален надзор на 23 досъдебни производства за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор е указал на административните ръководители на апелативните прокуратури в страната по всяко досъдебно производство прокурор да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ по отношение на прокурорите от първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията.

Ръководителят на ДФЗ де факто призна, че няма да бъдат хванати всички къщи за тъщи

"746 са къщите за гости в периода 2007-2013 г., за 158 бизнеспланът, който е бил представен в Държавен фонд "Земеделие", не е бил изпъл...

По разпореждане на главния прокурор от м. април 2019 г. започнаха проверки за общо 746 къщи за гости, финансирани със средства на Европейския съюз.

Към настоящия момент на територията на страната са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от ЕС на българската държава /престъпления по чл. 248 а от Наказателния кодекс/. Досъдебни производства са образувани от Софийска градска прокуратура -11 бр., от Окръжна прокуратура – Монтана – 3 бр., от Окръжна прокуратура – Хасково- 1 бр., от Окръжна прокуратура – Пазарджик – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Пловдив – 1 бр., от Окръжна прокуратура Ямбол – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Плевен – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Велико Търново – 2 бр., от Окръжна прокуратура – Силистра – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Варна – 1 бр.

По всички останали случаи продължава извършването на проверки, като се осъществява и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в Прокуратурата на Република България.

Главният прокурор ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва вземане на специален надзор върху всяко новообразувано досъдебно производство за престъпленията засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости.

Държавата ще глоби огромно количество собственици на къщи за гости

Държавата влиза на ход по скандала с къщите за гости. Огромно количество собственици на имоти ще отнесат сериозни санкции. Това се разб...

Припомняме, че по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите през юни тази година бяха проверени всички проекти, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният период на мониторинг не беше изтекъл. Екипите на ДФ "Земеделие" провериха общо 295 къщи за гости. От тях 288 проекта бяха в период на мониторинг и 7 - в извън мониторингов период, по постъпили сигнали на журналисти. Проверките бяха извършени в присъствието на медиите. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лева.

През ноември ДФ Земеделие оповести резултатите от проверките си в къщите за гости. "От проверените на място през юни 288 проекта, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г., към момента са обработени резултатите за 276 от тях. След извършения анализ и допълнителни административни проверки, ДФ "Земеделие" стартира процедурата по откриване на производства по издаване на актове за установяване на публично държавно вземане".

Кои ще бъдат санкционирани, четете ТУК

Повече по темата можете за намерите в ТАЗИ СТАТИЯ

Къщите за тъщи – пито платено или минало свършено? (ВИДЕО)

Доста от къщите за тъщи вече са продадени и това не може да се атакува законово. Това твърди отлично информиран източник пред Actualno....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com