Хакери опитват да мамят от името на кредитна фирма

11049
Хакери опитват да мамят от името на кредитна фирма
Снимка: iStock/Guliver

Фишинг атака злоупотребява с името на Credissimo - един от лидерите в онлайн кредитирането в България. Днес (13 ноември) стотици хиляди получиха подмамващ имейл, злоупотребяващ с името на Credissimo. Имейл адресът, от който е изпратено писмото е dhrsdesign@generalhotel.com.

В него е посочено, че получателят дължи пари на фирмата:

Над 300 000 българи са били жертва на измама в интернет

Над 300 000 пълнолетни българи са били жертва на измама или фалшификации в интернет. Това са част от данните от редовния експресен сон...

"Уведомяваме Ви, че съгласно договор, сключен с "Кредисимо" АД, очакваме да изплатите дължимата по ДОГОВОРА ЗА ЗАЕМ сума. В случай, че не погасите задължението си в срок от 2 (два) дни след получаването на това писмо, ние ще предприемем следните ПРИНУДИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ по събирането му", е посочено в писмото.

От компанията обявиха, че най-вероятно изпращачът се намира извън територията на България. В ролята си на отговорна финансова институция, Credissimo незабавно уведоми МВР, Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на личните данни и заяви своята готовност за сътрудничество при необходимост.

След направена незабавна проверка, службата за Борба с компютърни престъпления, установи - "Не е извършена хакерска атака към фирма Кредисимо и тяхната база данни, като фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията."

Жертви на Спас-Александър го обвиниха в нова измамна схема

Още жертви на Facebook измамника Спас Василев, станал по-известен с фалшивата си самоличност Александър Николов, разкриха как са били и...

Хакерите използват неправомерно, добре разпознаваемото име на компанията, като авторитетна институция за обществото, с цел да заблудят получателите.

От Credissimo предупреждават всички потребители, че това е подвеждащ имейл, целящ инсталиране на вирус. Съветват ви в никакъв случай да не отваряте писмото и прикачените файлове, както и да ги изтриете незабавно.

Във фалшивото писмо, представено от името на Credissimo се посочва, че клиентът има просрочени задължения, като се изисква в кратък срок да бъде платена "дължима" сума.

Измамните мейли са със следното заглавие: Покана за плащане на просрочено задължение/за доброволно изпълнение. Подобни атаки са все по-често срещано явление, злоупотребяващо с имената на световни лидери, със спечелено потребителско доверие като PayPal, Google, Amazon, Netflix, eBay, Apple.

Шарапова се оказа забъркана в измама за милиони в Индия

Звездата на женския тенис Мария Шарапова бе забъркана в огромна измама в Индия, щата Харяна. Според жителите, рускинята и строителната...

В България хакерска атака бе направена, преди по-малко от месец, с Национална агенция по приходите. Втора идентична атака е настоящата към Credissimo - неизменен лидер в онлайн кредитирането в последните три години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com