Имало е време и оценка операцията в Лясковец да се проведе без шум и екшън

16547
Имало е време и оценка операцията в Лясковец да се проведе без шум и екшън
Снимка: БГНЕС

Време е имало, оценка, как да се подходи, е имало и това е трябвало да се направи в този период без шум и екшън. Убеден съм, че е имало 100 начина в миналия период нещата да се решат. Това каза в предаването „Денят започва” по БНТ бившият директор на отдел „Убийства” в Националната служба „Полиция” криминалист Ботьо Ботев във връзка с спецоперацията в Лясковец.

„Искам да изкажа съболезнования към загиналия колега, защото той е изключителен професионалист. Аз съм работил с него по няколко случая”, подчерта Ботев. „Изключително сложно е да се прави оценка, защото да се прави една оценка постфактум на една такава трагедия понякога е трудно, а понякога и от професионален аспект – некоректно.

Петко Савов Петков остава за постоянно в ареста

Състав на Великотърновски окръжен съд остави за постоянно в ареста 53-годишния Петко Савов Петков, съобщи Дарик. В петък мъжът уби спе...

Моята оценка е на онова, което просто излиза в медиите, а не по отношение на детайлите, които са се случили”, допълни Ботев. По думите му, най-важното и най-същественото в една такава ситуация е че един дребен и незначителен детайл може да се окаже съществен при такава ситуация, която се е развила.

На въпрос, дали спецполицаите са използвани по предназначение и дали те трябвало да участват в операцията в Лясковец, Ботев отговори: „Бих разбил нещата на два – три аспекта. Първият аспект е този, който предхожда събитието. Съществува една информация, която е доста във времето назад. Некоректно е да се връщаме и да се търси вината в онова, което не е направено в годините назад. А че нещо, което не е направено, също е факт.

Т.е. хората, които са получили тази информация, са имали тази информация по отношение на това лице и онази обстановка, която се е създала от неговото поведение, от неговите действия, би трябвало да представлява един изключителен интерес, който в такива ситуации е била подценена”. Според Ботев, могат да се трактуват нещата и да се каже „да – оценено е, че има опасност”, тъй като се говори за отказ на някои операции, а дали е била необходима тя – е друг въпрос.

Фактът е един – този човек е с неадекватно поведение още от тогава, този човек притежавал оръжие, към този човек е трябвало да се подходи специално, каза още Ботьо Ботев.

Лазаров: Случаят „Лясковец” трябва да се обсъжда само в парламента

Само Народното събрание е място, където може да се проведе дебат както за действията, така и за бездействието на МВР при случилото се в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com