Излязоха мотивите срещу Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева

36050
Излязоха мотивите срещу Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева
Снимка: БГНЕС

Убийството на Яна Кръстева безспорно е извършено в съучастие, с особена жестокост и по особено мъчителен начин в градски парк, предназначен за отдих и развлечения.

Това се казва в мотивите на Софийски градски съд, публикувани след осъдителната присъда на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, предаде репортер на БГНЕС.

Доживотен затвор за Николай Русинов - Чеци

Сoфийският градск съд осъди на доживотен затвор Николай Русинов – Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Съдът...

На 20 октомври 2014 година Чеци получи доживотна присъда за смъртта младото момиче от Софийски градски съд. 28-годишната Яна бе открита полугола, пребита до смърт в Борисовата градина в София на 10 юли 2011 година.

Съдебният състав с председател Снежанка Кьосева призна Чеци за виновен в това, че умишлено по особено жесток начин е убил Яна и произнесе присъдата, която бе поискана от прокуратурата. Обвинението поиска доживотен затвор заради жестокостта на убийството и за това, че Яна е починала по думите на прокурора "в нечовешка болка и страдание".

В мотивите на съда се посочва, че убийството е извършено с особена жестокост, като съдът е взел предвид начинът, по който е насилена Яна, продължителността на причиняване на уврежданията и настъпилите последици. "Безразборно нанасяните удари по цялото тяло, упражняването на натиск върху много области – на външните дихателни отвори, на шията, на гърдите и на корема,тоест комбинацията от механични асфиксии и други увреждания сочи на изключителна ярост и ожесточение, които характеризират подсъдимия като жесток човек", се казва в мотивите.

В заключението на експертите се казва, че Яна не е била в безсъзнателно състояние, а смъртта ѝ не е настъпила веднага. През това време е била в съзнание, усещала е какво става с нея, възприемала е и е изпитвала болки и страдания от нанесените ѝ травматични увреждания.

Прокуратурата иска Чеци да не види повече свобода

Прокуратурата поиска доживотен затвор за Николай Русинов-Чеци, обвинен за смъртта на Яна Кръстева в Борисовата градина. Процесът е на ...

"Била обладана от страх и ужас от настъпването на неизбежния край", тъй като върху нея е бил упражнен натиск върху много области. В случая подсъдимият, в качеството му на извършител и неустановените по делото лица със своите задружни и активни действия, са убили Яна.

СГС преценява, че Чеци е виновен за смъртта на Яна и заради ДНК експертизата извършена в Австрия, която установява, че пет от общо осем изследвани косъма, които са намерени върху тялото на Яна са на Чеци. За да определи размера на наказанието съдът счел като смекчаващи вината обстоятелства чистото му съдебно минало и добрите му характеристични данни. Той е бил на относително млада възраст, с висше образование, знаещ чужди езици. Същевременно често е употребявал алкохол и не е имал постоянна трудова ангажираност. Като утежняващи вината обстоятелства съдът отчете много високата степен на обществена опасност на деянието и на дееца.

Независимо от наличието и на смекчаващи вината обстоятелства, утежняващите определят Русинов "като лице с трайно установени противозаконни нагласи", поради съдът приема, че с по-лекото наказание "лишаване от свобода" няма да се въздейства резултатно на подсъдимия.

Съдът намери, че на-тежкото наказанието "доживотен затвор без право на замяна" е несъразмерно тежко спрямо извършеното и не наложи това наказание.

Отложиха делото за убийството на Яна Кръстева

Софийски градски съд отложи делото срещу Николай Русинов - Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 година. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com