Изслушват съдия Цариградска и Невена Зартова по казуса "Нотариуса"

1969
Изслушват съдия Цариградска и Невена Зартова по казуса "Нотариуса"
Снимка: Антикорупционен фонд

Временната комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов–Нотариуса ще изслуша в четвъртък знакови лица от магистратския кръг по казуса, предаде БГНЕС.

Ще бъде изслушана съдия Владислава Цариградска относно публично изнесена информация за оказван натиск и отправяни заплахи към нея и други магистрати, както и прокурор Невена Зартова във връзка с данни и информация за дейността на Мартин Божанов и групата около него.

Още: Притискаха ни с дела и жалби в прокуратурата: Схемите разкрива проф. Каламарис (ВИДЕО)

Изслушването

Съдия Владислава Цариградска вече бе изслушана от Съдийската колегия на ВСС във връзка с казуса Мартин Божанов - Нотариуса и разразилия се след убийството му скандал с т.нар. частен клуб за магистрати. Тогава тя заяви, че един от начините да бъдат подчинявани съдиите е да бъдат набедявани магистрати. В тази машина за натиск участват висши магистрати от прокуратурата, както и магистрати от специализираното правосъдие, посочи Цариградска. Атаките срещу нея са започнали през 2018 г. "В нито един момент не се е поставял въпросът за моя отвод. Никога никой не е смятал, че съм пристрастна. За групата на Божанов аз излязох пристрастна и че искам да му навредя. Информацията срещу мен е получена на флашка. Тогава не е главен прокурор Иван Гешев, а Сотир Цацаров", подчертава Цариградска.

Софийска районна прокуратура

Софийската районна прокуратура пък стана обект на проверка по заповед на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов заради скандала след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Сарафов заяви, че в Софийска районна прокуратура се руши постаментът на справедливостта. Това доведе и до оставката на административния ръководител на СРП Невена Зартова, както и на 4-ма от нейните заместници - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев.

Зам.-районните прокурори заявиха, че се оттеглят от постовете си, като се разграничават от действията на районния прокурор Невена Зартова. Мартин Божанов е контактувал със съдии и прокурори на всички нива. Нотариуса е имал изключително много контакти в съдебната система. Аз лично разбрах след неговото убийство, коментира Зартова.

Зартова отново повтори твърдението си, че за пръв път е чула за Нотариуса след разкритията на Антикорпуционния фонд от 2021 година и не отрече, че поддържа дългогодишни приятелски отношения с адвокат Велимир Атанасов, сочен като сътрудник на Нотариуса. Според Зартова, кръгът на влияние на „Осемте джуджета“ на Петьо Петров-Еврото е не по-малък от този на Мартин Божанов-Нотариуса.

В районна прокуратура се водеше дело срещу Пепи Евровото и му беше подигнато обвинение миналото лято. Софийска градска прокуратура се произнесе по делото като го прекрати, припомни Зартова. Тя каза, че 99% от магистратите в районна прокуратура и градски съд са посещавали „Осемте джуджета“, за частния клуб “SS” не можа да каже.

Зартова заяви също, че не знае защо четиримата ѝ заместници, които също хвърлиха оставки, са се разграничили от нея, при положение, че „до вчера сме взимали всички решения в екип, никога не е имало какъвто и да е конфликт“.

Още: "Всички в СРП са чували за него": Апелативният прокурор на София за Нотариуса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com