КАТ глобява с 25% повече шофьори

2858
КАТ глобява с 25% повече шофьори
Снимка: БГНЕС

КАТ е съставил с 25 процента повече глоби за изминалата отчетна година в сравнение с предходната. Това показват данни на „Пътна полиция“, предоставени на вестник „Монитор“.

Само за цялата 2018-а година санкциите, които служителите на МВР на пътя са съставили, са били 1 109 375 електронни фишове и 271 961 акта за установени административни нарушения, сочи справката. Това прави близо 1,5 млн. нарушения за година.

КАТ започва масови проверки на камиони, микробуси и автобуси

От днес до края на седмицата ще има масови проверки на товарните автомобили и автобусите от Пътната полиция. Акцията ще продължи до кра...

В сравнение със същия период на 2017-а, са издадени 325 282 повече фишове и електронни фишове и 4308 повече актове. Сметката показва, че това са с 25 процента установени повече нарушители.

Сумата, която е прибрана, обаче не е ясна, тъй като санкциите се дават за събиране към НАП. Наскоро дори беше отправено предложение това да се прави и от частните съдебни изпълнители. Такова обаче все още не е прието. За момента се знае, че глобите към КАТ ще скачат двойно, ако нарушителите не ги платят до месец.

С тази мярка държавата ще се опита да повиши събирането на глобите от актове и електронни фишове, които са под 30 процента според неофициални данни. Новите предложения са ако глобата е платена до 14 дни, нарушителите да ползват отстъпка от 50%. След този срок, но до 30 дни от съставянето на акта, да се плаща целият размер. А ако не се плати до месец, глобата да скача двойно. Това предвиждат новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които предстоят да се гласуват.

Идеята е, ако два пъти не открият нарушителя на адрес, честитката да се качва в интернет И така да се счита за връчена. От тази дата ще текат и сроковете, определени от закона. Ако не се плати, задължението е предвидено да бъде изпращано в Агенцията по приходите - НАП. Там ще се образува изпълнително дело, което ще завиши значително сумата. Въпросът е как и кой ще смогне да търси и намира длъжниците. Според частните съдебни изпълнители Приходната агенция няма да смогва и именно заради това предлагат те да събират задълженията.

Засилени проверки на КАТ за номерата на мотоциклетите

От 17 до 24 април КАТ ще осъществява засилен контрол и проверки за употреба на алкохол, правоспособност и използването на обезопасителн...

Всеки трети шофьор пък, нарушил правилата, не плаща глобите си, показват официалните данни на „Пътна полиция“.

От средно 180 млн. лв. санкции за нарушения годишно държавата успява да събере не повече от 90 млн. лв. Сега са решени да затегнат контрола, съобщи по-рано Нова телевизия.

При справка в системата на КАТ с таблет не се откриват неплатени санкции. Често обаче честитките не достигат до нарушителите. И престояват с месеци и години. Докато не се наложи да вадиш нови документи или не те спрат на пътя полицаи, оборудвани със специални таблети. Често обаче се случва техниката да не е изправна. Дори принтерите, които трябва да разпечатват наказателните постановления, често са неизправни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Отоци и синини: Мъж преби приятелката си в Костинброд

Стрелял по кучета: Разследват мъж в Перник

Инцидент в Пирин: Англичанка е с опасност за живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com