Окончателно: Има корупция, няма независим съд - спират се парите от еврофондовете

9841
Окончателно: Има корупция, няма независим съд - спират се парите от еврофондовете
Снимка: iStock/Guliver

Плащания по еврофондове могат да бъдат спирани за държави, в които са установени нарушения на върховенството на правото и закона и тези нарушения излагат на риск управлението на средствата на ЕС. Това беше одобрено от Европейския парламент (пълният текст).

В същото време ЕС гарантира, че крайните получателите на средствата т.е. компании, неправителствени организации и граждани няма да бъдат потърпевши от това. Предложението беше счетено за одобрено на второ четене без гласуване, тъй като не бяха внесени предложения за изменения.

Същността

След като ЕК установи нарушение, ще предложи задействане на механизма за условност, свързан с върховенството на закона, срещу дадено правителство на страна-членка и впоследствие ще намали или замрази плащанията за тази държава членка от бюджета на ЕС. След това Европейският съвет ще разполага с един месец, за да гласува по предложените мерки (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано мнозинство (квалифицираното мнозинство представлява поне 55% от членовете на Съвета, представляващи поне 65% от населението на ЕС).

Евродепутатите успяха да съкратят периода, в което институциите на ЕС ще трябва да приемат мерки срещу държава-членка, ако бъдат установени рискове от нарушаване на принципите на правовата държава, до максимум 7—9 месеца (в сравнение с първоначално предложените 12 до 13 месеца от Съвета на ЕС).

Правото ще се прилага по отношение на индивидуални или системни нарушения.

Благодарение на ЕП, новият закон ще се прилага не само при пряка злоупотреба със средства на ЕС, като например случаи на корупция или измама. Той ще се прилага и за системни нарушения на основни ценности, които всички държави-членки трябва да зачитат, като демокрацията или независимостта на съдебната система, когато тези нарушения засягат или има риск да засегнат управлението на европейските средства.

По време на преговорите евродепутатите успяха също така да осигурят специална разпоредба, която изяснява възможния обхват на нарушенията, чрез изброяването на примери като заплахи за независимостта на съдебната власт, некоригиране на произволни/незаконни решения и ограничаване на правните средства за защита.

Изслушването на български министри в ЕП се отлага за януари

Изслушването на министрите на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Десислава Ахладова от мониторинговата група в Европ...

Крайните бенефициенти ще бъдат защитени

За да се гарантира, че крайните бенефициери, които разчитат и зависят от подкрепата на ЕС - като например студенти, земеделски стопани или НПО - няма да бъдат наказвани за действията на своите правителства, те ще могат да подадат жалба до ЕК чрез интернет платформа, която ще им помогне да се осигурят дължимите суми. Комисията също така ще може да извърши финансова корекция, като намали следващия транш от подкрепата на ЕС за съответната държава.

Реакции

"Ние се справихме. Сега това е закон. Едностранна декларация не може да промени този факт. Режимът на обвързаност с условия ще ни позволи да контролираме съмнителни планове за прилагане на средствата на ЕС в противоположност на ценностите на ЕС“, заяви съдокладчикът Петри Сарвама (ЕНП, Финландия).

"Като парламент гарантирахме, че всички необходими елементи влязоха в регламента и че текстът остава непокътнат. Очакваме Комисията, в качеството ѝ на пазител на договорите, да започне независимото прилагане на този регламент от 1 януари 2021 г. Това очакват и европейците", добави той.

Групата за демокрация в ЕП недоволна от отговорите на българските власти, привиква ги пак

Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент не е доволна от отговорите, получен...

"ЕС не е заведение с "меню по избор", където можеш да запазиш правата си, без да изпълняваш задълженията си. Това е общност, основана на общи ценности, която държавите членки и гражданите трябва да отстояват. Механизмът, обвързващ бюджета на ЕС със зачитането на принципите на правовата държава, който бе приет днес, е голямо постижение за парламента", заяви съдокладчикът Ейдер Гардиасабал Рубиал (С&Д, Испания).

"ЕП се погрижи бюджетните санкции съгласно настоящия регламент да бъдат насочени пряко към нарушителите, а не към крайните бенефициери. Студентите, изследователите, дружествата и неправителствените организации няма да бъдат засегнати, тъй като въведохме предпазна мрежа за тяхната защита", заключи тя.

Следващи стъпки

Новият регламент, приет днес от ЕП, се прилага за всички фондове на ЕС със споделено управление, считано от 1 януари 2021 г. Парламентът ще гласува и резолюция с препоръки към Съвета и Комисията за прилагане на регламента за предварителните условия. Проекторезолюцията е достъпна тук.

Още: Унищожителни въпроси за държавата ни от ЕП към Борисов и Гешев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа