Кола блъсна един от двамата кандидати за председател на ВКС

23707
Кола блъсна един от двамата кандидати за председател на ВКС

Кандидатът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) и съдия във Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов е бил блъснат от автомобил в столицата, съобщи за БГНЕС пресаташето на ВАС.

Панов е в "Пирогов" с травми и комоцио. Тази сутрин той е отишъл да тича в Южния парк и тръгвайки си на пешеходна пътека е блъснат от автомобил.

Битката за председател на ВКС трябва да се проведе на 29 януари. Кандидатите са двама -  заместник-председателят на ВКС и шеф на наказателното отделение на съда Павлина Панова и Лозан Панов. И двамата се ползват с уважението на своите колеги в съдебната система, имат и добра репутация. Панов влиза в борбата с подкрепата на мнозинството във ВСС, а подкрепата за Панова на този етап изглежда несигурна. Печели този, който събере 17 гласа.

Две кандидатури за председател на Върховния касационен съд

Две са постъпилите кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС) след откритата на 20 ноември втора процедура, преда...

Утре, 10 декември, е крайният срок за внасяне на концепции от претендентите за поста. Съдия Панов очевидно е имал намерение да направи това в последния момент, защото депозирана концепция в съвета няма. В подобна ситуация ВСС или трябва да вземе решение за удължаване на срока, или да декласира кандидата, смятат юристи.

След неуспешния избор на съдия №1 през септември тази година, когато нито един от двамата кандидати - Павлина Панова и Таня Райковска от Върховния касационен съд, не успя да събере заветните 17 гласа "за", нещастието, сполетяло Лозан Панов се интерпретира многозначително сред магистратите. Много от тях подозират, че случилото се със съдията не е "случайно събитие", а ход да се провали избора, пише "Де факто".

Изборът на председател на ВКС се следи от ЕК и може да е ключов за мониторинговия доклад от Брюксел за съдебната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com