Пълна каша със спирането на културата - кой кого спира и кой с какво ще е обезщетен

4572
Пълна каша със спирането на културата - кой кого спира и кой с какво ще е обезщетен
Снимка: Йорданка Калчева

"Не издавам аз заповедите, издава ги министърът на здравеопазването (бел. ред. - за коронавируса специално). Спонтанно решавам някои неща вкъщи, спонтанно в работата си не решавам нищо. Много е обмислено това предложение и най-вече с дублирането на двата вируса – грип Б и коронавируса". Това заяви министърът на културата Боил Банов, за който е много опасно съчетанието на двата вируса.

От Асоциация на българските киносалони изразиха недоволство, че европейски държави са разработили здравни алгоритми за събития при условия на коронавирус. И се оплакаха, че държавата не ги е питала за такива алгоритми, нито дори е възприела от други места. В заповедта на министерството не пише, че се затварят обекти, а че се спират посещения на кина. Ако ще се затварят кина, освобождават ли се от наеми, попитаха от бранша. Да ни затворят, но законово, не с някаква препоръка, недоволстват от кинобранша.

На директен въпрос на Нова телевизия кой носи отговорност – дали клиенти на кината биха били глобени, ако отидат на кино или самите кина, отговорът на Банов беше, че не знае и щял да пита здравния министър Кирил Ананиев.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 март

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува се...

"Когато вълната от грип Б премине, ще се премине в режим от Европа, който те цитират. Здравето на хората е преди всичко – не е целта да фалират, целта е да не стане като в Италия", уточни Банов. "Ще живеем с коронавирус и няма да затворим страната, но трябва поне от единия грип да излезем", добави той и уточни, че сега щяло да е "много кратко" затварянето на културния живот.

Попитан какво значи струпване на много хора, Банов отговори, че можело да са 20, 50, 500 в затворени пространства, което предизвика гневна реакция на Асоциацията на българските киносалони.

Банов е убеден, че театрите няма да фалират от спирането на представления и ще наваксат "3 – 5 дни". При по-голяма криза, евентуално заради коронавируса, вече ще бъде мислено за компенсации. Ще се събере щаба и ще се решава, каза министърът на културата. И определи, че "всичко, което държавата наложи, е форсмажор", пък всеки можел да се бори пред съда. Той каза това именно заради въпросите от Асоциацията на българските киносалони дали сега в дните на затваряне наемателите на киносалони ще трябва да плащат наем или не.

Доста сериозно работим по пиратските сайтове и по всички въпроси, свързани с авторски права, увери Банов, след като беше питан като затворихме културата, кога ще затворим пиратските сайтове. Според министъра на културата, чувствало се как се преборваме с пиратството, черпим и опит от САЩ: "Ще я доведем до успешен край".

Националната грипна ваканция няма да бъде удължавана, но по места ще има удължаване

Най-вероятно грипната ваканция няма да бъде удължена като национална. В Пловдив и във Велико Търново ваканцията ще е до края на седмица...

Картината извън кината

Според в. "24 часа", по 10-15 000 лв. губи Народният театър от свалено представление, и то без държавната субсидия. Всеки ден от програмата се свалят поне 3 спектакъла, за тази седмица са 20. Поне половината зрители да върнат билетите си и да си поискат парите, очакват от Театъра на армията. В момента нови билети не се продават. Малък градски театър "Зад канала" обаче не връща пари, предлага само презаверяване. Цените на билетите на този театър са между 12 и 30 лв. Около 200 000 лв. губи Софийската опера от отменените спектакли.

Още: "Гении на карантината: да затворим театри и кина, но не и молове и дискотеки"

"Поискаха оставката на Боил Банов заради затварянето на киносалоните"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино