МВР изпусна опасен сърбин, който САЩ търсят заради наркотрафик

4029
МВР изпусна опасен сърбин, който САЩ търсят заради наркотрафик
Снимка: ПЦ на МВР

Заловен у нас заради трафик на наркотици сърбин избяга, след като българският съд му налага мярка "домашен арест". Засега МВР не обяснява как е контролирало мярката, та Жарко Момчилович, който е свързван със Земунския клан - една от страховитите престъпни групировки в Сърбия, да успее да се измъкне.

"Не може прокуратурата да е виновна за всичко", каза в сряда говорителката на главния прокурор Сийка Милева, припомня в. "Сега".

Арестуваха и жената на един от най-известните наркобарон в света

Съпругата на осъдения наркотрафикант Хоакин "Ел Чапо" Гусман Лоера беше арестувана в САЩ по обвинения, свързани с предполагаемото ѝ уча...

В случая по-сериозното е, че Момчилович е търсен от САЩ именно заради накротрафик и американските власти искат екстрадицията му.

Нашият съд разрешава ареста му за 60 дни, докато пристигнат документите от Държавния департамент. Те идват в края на март и тогава прокуратурата иска задържането на Момчилович, докато съдът не се произнесе за предаването му на САЩ. Така на 2 април Момчилович е изправен пред съдия Анелия Щерева от Софийския градски съд, която гледа искането на прокуратурата той да получи най-тежка мярка за неотклонение.

Сърбинът участва в заседанието по Skype от софийския затвор. Той моли съда да не му налага арест, тъй като здравословното му състояние е тежко и животът му е в опасност. "Аз от 4-5 години боледувам от разширение на аортата. Здравословното ми състояние рязко се влоши сега", разказва той пред съда. И допълва, че след като е бил задържан, след молба на адвоката си е прегледан от националния консултант по кардиология проф. Иво Петров (той е и общински съветник от ГЕРБ в София). След скенер на сърцето професорът му обяснил, че има бомба в гърдите си, която може да експлодира във всеки един момент. Момчилович казва, че трябва поддържа кръвното си 120/80, а в затвора това не се получава. "Едвам вървя и едвам се движа. В доклада на проф. Петров е отбелязано, че трябва да бъда опериран по спешност", обяснява той пред съда. "Нямам никакво намерение да се укривам. Искам само да ми се позволи да спася живота си", пледира Момчилович.

Адвокатът му Аделина Натина представя договор за наем на имот в София, сключен от нея и от съпругата на Момчилович.

Прокурор Радост Нацева настоява пред съда сърбинът да е в ареста, защото иначе може да се укрие. И напомня, че няма пречка той да бъде извеждан, за да ходи на лекар.

Прокуратурата протестира домашния арест на Жарко Момчилович

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че прокуратурата е протестирала решението на съда да пусне под домашен арест сръбс...

Съдия Щерева признава, че има опасност сърбинът да се укрие. Но като преглежда медицинската документация, приема също, че има опасност за здравето му. Заради това решава, че ако Момчилович остане в затвора, може да умре - тъй като условията там застрашават живота му.

Съдът отчита също, че прокуратурата е наложила на Момчилович забрана да напуска страната. Щерева приема, че няма как сърбинът да се отклони от адреса си, тъй като МВР контролира домашния арест. МВР веднага е уведомено за съдебното определение, а Момчилович е освободен на 6 април. Но МВР така и не обяснява как контролира домашния арест.

Апелативните съдии Камен Иванов, Владимир Астарджиев и Виолета Магдалинчева в четвъртък (15 април) отмениха акта на градския съд, но не защото не са съгласни с аргументите на съдия Щерева, а защото Момчилович междувременно се е укрил. Единствената им забележка е, че СГС е можело да обезпечи изпълнението на домашния арест чрез електронна гривна. Ако Момчилович бъде открит, да се настани в болницата към затвора, определиха още апелативните магистрати.

Апелативните магистрати заседават два пъти. Първия път назначават медицинска експертиза по документите, представени от Момчилович. Градският съд е нямало как да стори това, тъй като е длъжен по закон да се произнесе незабавно. Експертите свидетелстват пред съда, че състоянието на сърбина е тежко и той трябва да се оперира. Вещите лица обясняват, че Момчилович всеки момент може да умре, а в ареста не може адекватно да се следи състоянието и не може да се осигури бърза помощ, тъй като само няколко болници в София биха могли да реагират. И нито затворническата, нито МВР болницата, нито ВМА са сред тях.

Междувременно прокуратурата обяви, че е образувала разследване за това, че лекар е снабдил Момчилович с лъжливо свидетелство за здравословното си състояние. Престъплението, което се разследва, е свързано с изготвена съдебномедицинска експертиза на сърбина, която следва да бъде представена пред апелативния съд. Експертизата е изготвена само по документи, без да е провеждан преглед на Момчилович, обяви прокуратурата. И допълни, че ще бъде изискана цялата документация, свързана с прегледите, ще се приложат записи от медицинската апаратура, ще бъдат разпитани свидетели, включително и всички свързани със случая лекари и други лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com