X
 
 

МВР ще проверява схема за държавна помощ при замени на имоти

687 0
МВР ще проверява схема за държавна помощ при замени на имоти
Снимка: Румен Скрински
Главният прокурор Иван Гешев възложи на Министерство на вътрешните работи (МВР) да направи проверка във връзка с излъчено на 12 януари 2020 г. журналистическо разследване. В него се огласяват данни за предприети действия от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Изпълнителната агенция по горите относно схема за помощ при замени на поземлени имоти в горски територии.

"Действията на институциите са съгласно решение на Европейската комисия (ЕК) от 05 септември 2014 г. относно схема за помощ SA26212(2011/C) и NoSA.26217(2011/С), приведена в действие от Република България при замени на поземлени имоти в горски територии, съгласно което на възстановяване подлежи „държавната помощ, отпусната на предприятия при сделки за замяна на горска земя държавна собственост срещу горска земя частна собственост в периода 01 януари – 27 януари 2009 г., неправомерно приведена в действие на Република България в нарушение на член 108, параграф 3 от ДФЕС, несъвместима с вътрешния пазар“, се казва в съобщението на прокуратурата.

ЕК удари заменките с гори, с ниви остават - засега

След като Европейската комисия (ЕК) определи заменките, извършени в периода от 1 януари 2007 г., до налагането на мораториум в края на ...

Според разпореждането на главния прокурор проверката трябва да установи бенефициентите, получили държавна помощ при сделки за замяна в периода 01 януари 2007 г. – 27 януари 2009 г. и размера на получената помощ от всеки от тях;

Ще се проверява още спазени ли са изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП), Закона за независимите оценители (ЗНО) и изискванията на чл.6, т.1, б. „г“ от решението на ЕК при избор на оценители за извършване на оценки на поземлените имоти в горски територии, предмет на сделка за замяна, ще бъде проверено.

Възложена е и проверка на съответствието между установената от независимия оценител реална пазарна цена на поземления имот за замяна с административната цена на имотите по замяна, както и установяване на общата сума (главницата и лихви по възстановяване, изчислени в съответствие с чл. 4, т. 4 от Решението на ЕК), която следва да бъде възстановена от всеки бенефициент, получил несъвместима с вътрешния пазар държавна помощ.

Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com