На Цацаров не му стигнаха четирима депутати, за да каже какво върши по случая "КТБ"

894
На Цацаров не му стигнаха четирима депутати, за да каже какво върши по случая "КТБ"
Снимка: БГНЕС

Поканата на четирима депутати не можа да накара главния прокурор Сотир Цацаров да се яви в парламента и да докладва какво се върши от държавното обвинение по случая "КТБ".

Методи Андреев от ГЕРБ, Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок и лидерът на НФСБ Валери Симеонов поканиха Цацаров да даде отчет пред Народното събрание. Четиримата изпратиха писмо до Цацаров, защото смятат, че през последните месеци държавното обвинение мълчи по фалита на банката.

Бивш агент на ДС твърди, че синдиците на КТБ пречат на вложители в банката

Фрапантно и арогантно нарушаване на правата на хиляди граждани – така съпредседателят на „Ние, Гражданите” Вера Ахунд...

„Питаме как е приложен законът по казуса „КТБ“. В тази връзка имаме няколко въпроса, но преди всичко и на първо място искаме да знаем как върви разследването по отношение на лицата, срещу които са повдигнати обвинения. Искаме да знаем също какъв е напредъкът с изправянето на Цветан Василев пред българското правосъдие, но не само той, а и всички други лица, които имат оношение към фалита на КТБ“, заяви Петър Славов.

Според чл. 84, т. 16 в Конституцията депутатите могат да поискат изслушване на обвинението за доклади за прилагането на закона, противодействието на престъпността и осъществяването на наказателната политика. Притесненията на народните представители идвали и от данните в наскоро оповестения доклад на международната разследваща компания "AlixPartners", в който компанията се оплаква, че експертите ѝ не са имали достъп до част от документите по случая "КТБ". "Много е вероятно тази документация да има отношение към проследяването на източените от банката средства", пише в писмото на депутатите.

В отговор главният прокурор разпространи официално съобщение, в което се казва, че само с решение на парламента той може да бъде задължен да докладва. "Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика", цитира Цацаров новия текст в Конституцията и от него заключва, че парламентът трябва да вземе решение, за да го повика за доклад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com