На кого са машините, секли на Витоша - отговор още няма

5071
На кого са машините, секли на Витоша - отговор още няма

Кой е собственикът на техниката, използвана за поголовната сеч до "Витошко лале"? Отговор на този въпрос все още няма, въпреки че вече два дни със случая се занимават МВР и прокуратурата.

В един от многото по коментари по случаите беше споменато, че лесно може да се проверят серийни номера на машините и да се стигне до крайния купувач. Дали това е така - МВР не е дало отговор.

Прокуратурата разследва изсичането на дървета на Витоша

Под ръководството на Софийска градска прокуратура, днес Шесто РУП на СДВР започна досъдебно производство за унищожаване на иглолистна...

В министерството на земеделието също тънат в неведение, стана ясно от изявленията на зам.-министъра Георги Костов, цитирани от в. "Сега". Той обаче побърза да каже, че наказания ще бъдат наложени на служителите, отговорни за гафа - инспектори от парка и лесничеи в Софийското горско стопанство. Още е рано да се каже дали директорът на парка Снежана Петрова ще бъда отстранена, заяви зам.-министърът. Заради унищожаването на дърветата в сряда вечерта протести имаше в пет града. Според сметките на министерството на земеделието са унищожени около 10 дка млади смърчове, които бяха платени с европейски пари и засадени с доброволен труд преди две години. Това били стотина дървета, каза Костов, но от Югозападното държавно предприятие, което отговаря за района, съобщиха, че ще засадят 2500 дървета, за да се поправят щетите.

Последната проверка на инспекторите и горските е била на 30 октомври, съобщи Mediapool. Шест дни по-късно в горското стопанство постъпва сигнал от природозащитници. Проверка е направена на следващия ден, тогава са намерени безпризорните машини. Според земеделския зам.-министър вината на инспекторите е, че 6 дни не са проверили какво се случва на терена. "Като стопани на територията трябва да потърсим грешките при нас. Не може в рамките на четири дни - от проверка, която е направена на 30 октомври, следващото посещение на терена да бъде на 6 ноември. Отговорните институции са дирекция Природен парк "Витоша", които имат своите инспектори, общо 18 души личен състав, които трябва да се справят с наблюдението. Другата институция е "Горско стопанство-София", където има началник участък, в който попада теренът и има петима лесничеи. Те са длъжни да наблюдават какво се случва", обясни Костов.

По думите му концесионерът на пистите "Витоша ски" е имал договор с подизпълнител, който трябвало да прокара временен път, да полага тръби и да извози 300 куб. м. дървесина, поразена от корояд. Унищожаването на фиданките и преместването на морените не е фигурирало в договора. Проверки за подмяната на тръби са правени, но всичко е било съгласувано с институциите. Машините се появили в планината внезапно и без никой да ги види, стана ясно от думите на Костов. "Затова обвинявам моите колеги, които е трябвало да видят чии са тези машини", заяви той и категорично отрече да е правен опит за разширяване на ски пистата. Според екокоалицията "За да остане Природа" обаче разчистеният терен съвпада с планирано именно такова разширение, което е било отхвърлено през 2011 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com