Жалбите в Кюстендил: За бездомни кучета, боклуци и течащи фекалии

1705
Жалбите в Кюстендил: За бездомни кучета, боклуци и течащи фекалии
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

Общественият посредник на община Кюстендил - Васил Иванов, представи своя годишен отчет и анализ за 2018 година.

През този период до него са постъпили и обработени общо 284 преписки - по-малко от миналия отчетен период. Намаления брой на преписките се дължи на обстоятелството, че през 2018г. не е имало изнесени приемни в малките населени места. Васил Иванов е поставил въпроса пред кметовете и кметските наместници, като е призовал където има интерес за такава изнесена приемна, кметът да заяви и тя да се организира. Никой кмет обаче не е заявил и поради тази причина и през 2018г. не е имало и изнесени приемни. Веднага се забелязала и друга тенденция - до този период не е имало оплаквания от кметове и кметски наместници и това, че не е имало приемни в малките населени места, веднага довело до обратния ефект. “Има вече три сигнала срещу кметове на населини места. Не знам дали това е свързано с предстоящите местни избори, тъй като сигналите са срещу избираеми кметове, или пък се дължи на обстоятелството, че не направих такива приемни", обясни още Васил Иванов.

Възрастен мъж загина при пожар в Кюстендил

Вчера екипи на пожарната са гасили 4 пожара в Кюстендилска област като също така са оказали помощ при издирването на загубил се кю...

През цялата година от общо 284-те преписки има и забавени и неприключени. През първия период по 9 жалби има забавяния, а 2 от жалбите - все още не са приключени. “От тези 9 жалби, по 7 - въпреки че бяха просрочени, постъпиха становища от общинска администрация, до като по два от случаите - не. Единия касае - общинска администрация, другия - кюстендилска вода и въобще не постъпиха никакви становища по тези жалби", заяви обществения посредник.

Едната такава жалба касае бездомни кучета в с. Таваличево - имало е оплаквания от там, че един от жителите на селото храни такива бездомни кучета, които са опасни за населението. “Изпратих сигнала до общинска администрация, до ден днешен отговор - нямам. Другата жалба, по която няма никакъв отговор - тя касае изкопни работи на кюстендилска вода, но както е известно на всички, кюстендилска вода не обича да асфалтира, също и да дава отговор защо не асфалтира, след като прави съответните ремонти.“

Разрешените случаи по жалбите, които касаят по-голям обществен интерес са - жалба от граждани, които живеят на улица “Васил Априлов“ - там имало теч от септична яма, което било и крайно неприятно за жителите. След сигнал до Регионална здравна инспекция, след намеса на инспекцията и общинска администрация, собственикът на септичната яма отстранява проблема, който касаел живущите на тази улица. Друга жалба, която намира трайно решение, но след това се създава отново такава ситуация - това е за незаконното сметище на ул.“Овощарска“. От блока, домоуправитела непрекъснато подавал жалби, тъй като жителите на квартал “Изток“ не признавали предписанията на Регионална здравна инспикция и непрекъснато изхвърляли боклуци. “След мои намеси и на общинска администрация, все пак Общинско предприятие - Чистота, успя да се справи със ситуацията и това незаконно сметище.“

Другата жалба, по която има действие от страна на администрацията, е от страна на Благой Велинов - за унищожената селскостопанска продукция в с. Блатец. “Там бяха посочени конете - собственост на един жител на селото, който унищожаваше селскостопанска продукция, но след намеса на Общинско предприятие - Управление на общинските имоти и на Агенцията по безопасност на храните, бяха издадени две наказателни постановления на собствениците на тези коне.

Един проблем, който намери временно решение, но по който най-вероятно ще се наложи допълнително да направя по-широка дискусия - това е по жалба на ползватели на услуги от центровете за социални дейности - до шесто основно училище. Тези центрове се посещават основно от хора с увреждания и за съжаление отпред има поставен знак “Забранено спирането и паркирането на автомобили“. Вътрешният двор, който е до бившата детска ясла, се ползва изключително от автомобили на служители на Агенцията по социално подпомагане - там и самият двор е в ужасно състояние. Много е тежък проблема с ползвателите на услуги - на хората с увреждания. Лично проверих на място и трябва да ви кажа, че ситуацията е доста тревожна, още повече и в този момент, в който се издаваха и винетките на хората с увреждания. Просто се получи едно струпване на хора с увреждания, което при този непозволен достъп до услугите, трайно ги затруднява - засега сме намерили временно решение, но се надявам при следващо заседание на Комисията по безопастност на движението - ще направя изрично искане да присъствам и аз, да видим как да решим този проблем, защото той е силно тревожещ", заяви Иванов.

Малин Кръстев, Асен Блатечки и Христо Мутафчиев гостуват в Кюстендил

Само няколко дни след спектакъла “Свалячи“, който се игра вчера в читалище “Братство“, Малин Кръстев заедно със...

Павел Генов от с. Соволяно подава жалба за теч на фекални води в едно от деретата. “Беше организирано едно нерегламентирано сметище, като след моя намеса бяха издадени предписания и тези предписания бяха изпълнени. 

Всеки един гражданин на общината, който е изпратил жалба до институцията, е получил отговор. Няколко са случаите, които дори след намесета на обществения посредник, остават без резултат. Такава е жалбата, която са подали живущи в кв. “Герена“. “ Около блоковете 163, 164, 165 и 166 се искаше поставяне на осветление, както и жители искаха ремонт на ул. “Кокиче“ в същия квартал. Становището на общинска администрация е, че когато има финансов ресурс, тези въпроси ще бъдат решени - това беше отговора, който за мен, не е отговор", допълни още той. 

Жалба, която остава без резултат, е подадена и от бившите собственици на кафенето, което преди обновяването на централната част на града, се намираше в близост до ХГ “Вл. Димитров - Майстора“. Там, при осъществяване на проекта по централна градска част, кафенето беше премахнато, а собствениците искали да им бъде отменено плащането на патентния данък за повече от половин година, тъй като същите не ползвали кафенето и нямали приходи от него. Съгласно действащото законодателство обаче се оказва, че след като е деклариран такъв патентен данък в началото на годината, то няма обстоятелства, при които да се спре неговото изплащане, въпреки че не се развива дейност.

Следващата жалба, която остава без разглеждане и която касае широк кръг от граждани е относно предоставянето на усугата “Личен асистент“. “Знаете, че това е проблем за голяма част от гражданите на община Кюстендил, обаче се оказа че община Кюстендил за 2018 г. има отпуснат бюджет само за 142 места - за отпускане на тази услуга “личен асистент“. Много повече са желаещите, да ползват услугата, но поради намаление на капацитета на услугата, няма възможност тя да бъде ползвана от повече лица, въпреки че отговарят на всичките условия - няма финансиране за тази дейност.“ 

Ето и как са разпределени тематично жалбите. Жалбите по устройство на територията и незаконно строителство са 13, по жилищно настаняване - 5, по управление и разпореждане с общинска собственост -11, по административното обслужване - 22, по благоустройство на територията - 72, екологията касаят 27, градския транспорт - 3, социално подпомагане - 8, местни данъци и такси -8 , обществен ред и шум - 8, касаещи земеделски земи - 11, алтернативни проблеми -8, а извън правомощията на обществения посредник са подадени 34 жалби. 

Възпоменателна вечер по повод 130 години от рождението на Владимир Куртев

На 7 февруари, от 17:30 ч. в Синята зала на читалище "Братство 1869" в Кюстендил ще се проведе възпоменателна вечер по повод 130 години...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com