Нотариуса подслушван и следен 3 месеца преди убийството

1981
Нотариуса подслушван и следен 3 месеца преди убийството
Снимка: БГНЕС

Мартин Божанов - Нотариуса, чието убийство на 31 януари отприщи разкрития за влиянието му в съдебната власт, е бил контролиран със специални разузнавателни средства 3 месеца преди смъртта си. Това научи в. "Сега" от източници от прокуратурата.

Контролиран със СРС

Освен че телефоните на Божанов са били послушвани, той е бил и проследяван. По време на самото убийство обаче той е бил без "опашка", тъй като по принцип "обектите" не се следят непрекъснато. Тепърва СРС-тата ще се превръщат във веществени доказателства и ще бъдат приложени по делото, което Софийската градска прокуратурата води срещу Божанов от миналата пролет. То е образувано по станалата вече прословута справка от ГДБОП за Нотариуса и се води за организирана престъпна група за имотни измами и пране на пари. Точно по това дело прокуратурата обяви неотдавна, че Божанов е бил на път да се превърне в обвиняем, но убийството му е попречило на това.

ОЩЕ: ВСС изслушва прокурори по казуса "Нотариуса"

Прокуратурата едва ли ще извлече много от телефонните разговори и срещите на Божанов, тъй като се предполага, че той е бил наясно, че е следен и подслушван. Говоренето по телефона през различни онлайн приложения също възпрепятства подслушването.

Връзка с Невена Зартова

Със или без СРС-тата обаче по делото е доказана връзката на вече бившата районна прокурорка на София Невена Зартова с Божанов. Срещу нея има 17 свидетели, включително и служители на прокуратурата, както и такива с тайна самоличност.

По време на изслушването в специалната парламентарна комисия миналата седмица Зартова отрече да е свързана с Божанов. Тя обаче призна, че той е бил на банкет на Районната прокуратура. "Не беше банкет, а едно неофициално събиране извън София, в хотел. В ресторанта присъстваха и други посетители, огромен ресторант. В разговор с колеги установих, че той действително е присъствал на тоя банкет. Чух слухове кой колега би могъл да го е поканил, не разполагам с достоверна информация", каза Зартова на 22 февруари.

ОЩЕ: "Съдебна реформа ли?" Страсбург ни казва как да разплетем сагата "Осемте джуджета"

В кориците на делото обаче има показания как на въпросното събитие в Банско, където се е появил Божанов, лично Зартова го е представила на седящите на нейната маса. Знае се и на чия маса е седнал след това Божанов. Има и доказателства, че поне три пъти Божанов е бил в нейния кабинет, сочат източници.

Чест гост там пък доказано е бил адвокат Велимир Атанасов. Той беше посочен от съдия Владислава Цариградска като един от участващите в натиска на магистрати.

Градската прокуратура проверява и свидетелски показания, че Зартова е посещавала станалия известен клуб SS. Търсят се доказателства и за данни срещу нея, че е оказвала влияние по някои дела.

Трима свидетели свързват и бившия главен прокурор Иван Гешев с Божанов. Има свидетели, че е ходил със Зартова в SS клуб, както и че го е наричал "Нашето място при Марто". Това обаче тепърва ще се доизяснява от държавното обвинение.

Още замесени магистрати 

Според прокуратурата в организираната престъпна група на Божанов влизат негов приближен, както и столичен адвокат. Изследва се съпричастността и на още двама адвокати. Една от линиите им на действие е очерняне на магистрати, които гледат имотни спорове, към които те имат интерес и които не са склонни да се поддават на влияние. Такъв е случаят например със съдията Цвятко Лазаров от Софийския апелативен съд, набеден от Божанов и компания за подкуп. В крайна сметка Лазаров си прави отвод и не се занимава с делото, по което Божанов има интерес. А градската прокуратура 5 години не се произнася по казуса, като накрая просто постановява, че подкуп няма, но не е обсъдено дали съдията е бил набеден. Точно за набедяването на Лазаров е едно от обвиненията, с които Божанов е щял да се сдобие, ако не беше убит, твърдят източниците на "Сега".

ОЩЕ: Директорът на ГДБОП призна за познанства на Нотариуса с магистрати, подпомагали за добър изход на делата

По делото има информация и за съдии, които са били в близки отношения с Нотариуса, включително и на високо ниво в йерархията на закрития спецсъд. За друга настояща административна съдийка, която е бивш прокурор и съпруга на адвокат, пък включително има данни за съвместни семейни пътувания в чужбина с Божанов и съпругата му.

Разследващите обаче са открили при претърсванията на места, свързани с Божанов, различни технически средства за записване - например химикалка, която може да записва звук и картина. Намерена е и устройството за чекиране на карти в клуб SS, за което се чакат експертизи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com