Обвиниха бивш министър и бивш шеф на "Булгаргаз" заради руския газ

1746
Обвиниха бивш министър и бивш шеф на "Булгаргаз" заради руския газ
Снимка: БГНЕС

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС), които са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания.

Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Още тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април 2022 г. страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газа с около 30%. Установено е, че през май миналата година близо половината от газа, който България е потребила, е бил доставен от частната компания „МЕТ Енерджи“.

Неудобен газов въпрос за сегашния енергиен министър Росен Христов от бившия Александър Николов

"Вярно ли е, че през месец февруари в България основен доставчик на природен газ ще е една компания, която от Христов беше наричана "по...

Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че бившият енергиен министър Александър Николов, неговият заместник Данаил Николов и шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“. Така се оказва, че в първите месеци след спирането на газ от Русия за България, страната ни е купувала отново руски газ, но през посредник, от което „Булгаргаз“ е претърпял щети в размер на десетки милиони лева.

Обвиненията на Софийската градска прокуратура срещу бивш министър от правителството „Петков“, бивш заместник-министър и бившия шеф на държавния газов доставчик „Булгаргаз“ идват само три дни след визитата на главния прокурор Иван Гешев в Съединените щати. Една от темите, които Гешев обсъжда във Вашингтон, бе именно засилващото се зловредно руско влияние над България след началото на войната на Русия срещу Украйна. Според обвинител №1, руският натиск вече не се изразява само чрез класически шпионаж, а чрез влияние върху политическия процес в страната, медиите, както и чрез икономически механизми, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Енергийният министър отвърна на предшественика си за "газов посредник"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Изслушват шефа на ДАНС и служебния финансов министър за акцията в митниците

Съдът гледа мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров

Трамвай блъсна жена в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com