Одит за големи нарушения е засекретен от прокуратурата

11435
Одит за големи нарушения е засекретен от прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Засекретен от прокуратурата одитен доклад на Сметната палата, който констатира драстични нарушения и данни за престъпления в държавната "Монтажи", е подобен на вече видяно като при пътни проекти.

Визирани са нарушения на поръчките за ремонт на язовири, аварийния водопровод от Мало Бучино до Перник, строителството на нов правителствен комплекс, ликвидиране на последствията от рудодобив и въгледобив в периода 2017-2020 г.

От доклада става ясно, че „Монтажи“ ЕАД е изпълнител на 246 договора на обща стойност над 1 милиард лв. с ДДС. Стотици милиони от тях са изразходвани в нарушение като текущ ремонт, вместо основен. Правени са до 100% авансови плащания за строежи без одобрени проекти.

Докладът е напълно засекретен от прокуратурата, след като Сметната палата го изпраща заедно с одитните доказателства и уведомява ДАНС и Националната следствена служба. Сходен доклад на Сметната палата за in-house възлагането от „Автомагистрали“ за пътни проекти със сходни нарушения, само че за малко по-дълъг период 2016-2020 г., обаче беше оповестен на сайта на ведомството.

Според публикация на BIRD, “Монтажи” обжалва одитния доклад на Сметната палата в Административен съд София, който се произнася, че актът е необжалваем. И когато делото отива във Върховния административен съд, той спира производството по делото. Но… внася в Конституционния съд въпрос дали има несъответствие между необжалваемостта на определен вид актове с чл. 120, ал. 1 и ал. 2 и чл. 4, ал. 1 от Конституцията – тоест, дали не се нарушава правото на съдебна защита на проверявания.

Миналия понеделник от Сметната палата съобщиха, че до два месеца ще оповестят констатациите от 17 одитни доклада, за които през март 2023 г. е получено уведомление от прокуратурата, че производствата са приключили с отказ от образуване или с постановление за прекратяване на досъдебно производство. Сред тях обаче няма да бъде одитния доклад “Монтажи”, чиято съдба тепърва предстои да се решава в конституционно дело № 8/2023 г.

Одитният доклад на Сметната палата обхваща договори по Закона за обществените поръчки (ЗОП) на “Монтажи” ЕАД за периода от 01.01.2017 г. до 31.12.2020 г. Общата стойност на договорите е 861 099 хил. лв. или над 1 милиард лв. с ДДС. Министри на икономиката по това време са Емил Караниколов (до 24 юли 2020) и Лъчезар Борисов - в третото правителство на Бойко Борисов. Караниколов заедно с Владислав Горанов беше сред уволнените от Борисов министри заради предполагаеми връзки с ДПС: Премиерът поиска и ще получи оставките на министрите Горанов, Маринов и Караниколов

Данни за извършени нарушения

Сметната палата е установила, че “Дейностите по сключване и изпълнение на проверените договори за ремонт и реконструкция на язовири, нов правителствен комплекс, ликвидиране на последствията от рудодобив и въгледобив и аварийно изграждане на водопровод от Мало Бучино са извършвани в съществено несъответствие с нормативната уредба. Състоянието на вътрешния контрол в областта на изследване е лошо, като през целия одитиран период в одитираните дружества не са изградени адекватни и ефективни системи за финансово управление и контрол, които да осигурят спазване и прилагане на правилата за възлагане на обществени поръчки.”

Наред с други констатации в доклада е установено, че “дейностите по ремонт и реконструкция на язовирите са определени като “текущ ремонт”, а не като “основен ремонт”, както изисква РМС № 495 от 13 юли 2018 г., което представлява нарушение на акт на МС, с предвидено наказание по чл. 32, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания, ако деянието не съставлява престъпление.”

“Монтажи” ЕАД е еднолична собственост на ДКК (Държавна консолидационна компания) ЕАД, която е 100% собственост на Министерство на икономиката. Изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на държавната “Монтажи” ЕАД от декември 2017 до 30.09.2022 г. е Тихомир Бонев Димитров. Той е бивш заместник кмет на община Стара Загора 2001-2007 и член на националното ръководство на партия АБВ.

По-малко известен факт е, че до 2014 г. той е съдружник в “Сий фууд”, която след това става собственост на Цветелина Бориславова Карагьозова чрез едноличната ѝ фирма „СИЕСАЙЕФ“. До 2012 година Тихомир Димитров е шеф във вече заличената “Трейс Пътно строителство” ЕАД.

Водопроводът до Перник

По време на водната криза в Перник през 2020 г., причинена от ниското ниво на язовир “Студена”, областният управител на Перник възлага на “Монтажи” ЕАД изграждането на авариен водопровод от Мало Бучино до Перник. Използвана е процедура – договаряне без предварително обявление при обосновано наличие на неотложност. Договорната цена е 22 131 640 лв. или 26,6 милиона лв. с ДДС. Срокът е 60 дни. Впоследствие е няколко пъти срокът е удължаван с анекси, последният от които е до 31.12.2022 г.

По този договор от 6-ми февруари 2020 г. “Монтажи” няма право да преотстъпи цялостното му изпълнение на трети лица, но може да възложи отделни дейности на подизпълнители, посочени в офертата, каквито всъщност не са били посочени.

Сметната палата констатира, че за водопровода не е издадено разрешение за строеж, строителството не е завършено и независимо от преминатите пробни изпитания, аварийният водопровод не се използва. Превъзлагането на изпълнението на дейности на подизпълнители не съответства на ЗОП и на договора. 

“Монтажи” не са уведомили възложителя за използването на подизпълнители, а при избора им не са спазени условията и реда на ЗОП. За изпълнението на договора са сключени 28 договора с подизпълнители, контрагенти и доставчици за общо 14 492 684 лв. без ДДС, като допълнително са извършвани услуги и доставки без договор от още 21 контрагента/доставчика на обща стойност 167 528 лв. без ДДС.

In House за язовирите

През юли 2018 г. Министерският съвет решава ДКК да възложи ремонт на язовирите и одобрява списък от 414 язовира, нуждаещи се от спешен основен ремонт. За целта капиталът на ДКК е увеличен с 500 милиона лв. По-късно през октомври 2018 г. списъкът е допълнен с още два язовира, с което общият брой на язовирите, които се нуждаят от спешен ремонт, става 416 бр.

Сметната палата констатира, че през одитирания период между ДКК ЕАД  и “Монтажи” ЕАД са сключени 234 договори, обхващащи ремонта и реконструкцията на 208 язовира – тоест половината, за 522 млн. лв. или почти 626,5 млн. лв. с ДДС. Ремонтите отново са превъзложени на други (трети) лица - само три на брой фирми. Половината от сумите са изплатени авансово на подизпълнителите още преди да са сключени договори за проектиране и да са изготвени технически проекти. В тях няма условие за предоставяне на гаранция за изпълнение.

Докладът сочи, че предоставените от „Монтажи“ ЕАД значителни по размер авансови средства на външните изпълнители „АБАК ДС“ ЕООД и „Ковел Про“ ЕООД не кореспондират с етапите и сроковете за изпълнение на дейности по обекта, описани в договорите. Получените от тези две дружества аванси не са приспадани пропорционално от всяко следващо междинно плащане.

Големите печеливши

Лъвският пай – 137 договора за 342,5 млн. лв. без ДДС, или над 77% от цялата сума за ремонт на язовири е получила “Ковел Про” - еднолична собственост на Велизар Копчев. До януари 2021 г. “Ковел Про” е едноличен собственик на “Фидо Инвест” ЕООД с управител е Найден Костадинов, който преди е бил в борда на “Хидрострой” АД на строителния бос Велико Желев.

С анекс към един от договорите на “Ковел Про”, по който вече е изплатен аванс в размер на 9 700 000 лв. без ДДС, е възложен допълнителен обект. Общата сума за двата обекта е преизчислена, прогнозната стойност е намалена и авансовото плащане вече представлява 100% аванс по договора. Следва нов анекс, с който договора се прекратява, а полученият аванс се пренасочва за трети бъдещ обект. Така “Ковел Про” в продължение на година държи 9,7 милиона лв. без да извършва дейност за тях.

По друг договор – за техническа рекултивация на нарушени терени в „Маришки басейн“, авансово е платена сумата от 7 млн. лв. , като реално за обекта са били нужни според одитния доклад 4 млн. лв.

Втората по големина сума за спешен ремонт на язовири е отишла в “Абак ДС” ЕООД, получила от “Монтажи” 38 договора на обща стойност почти 85 млн. лв. без ДДС или почти 102 милиона лв. с ДДС. Едноличен собственик на “Абак ДС” е Антоанета Чайкова. До 2016 г. съдружник във фирмата е съпругът ѝ Стефан Чайков, който в мандата на кабинета “Орешарски” е начело на АПИ от август 2013 до август 2014 г. От февруари 2018 до март 2021-ва Чайков е в Управителния съвет на ПУДООС – предприятието на МОСВ, което финансира екопроекти.  

Третата фирма - “Ростер” ООД Смолян, има 7 договора за спешен ремонт на язовири за общо 15 млн. лв. без ДДС или 18 млн. лв. с ДДС. Управител и мажоритарен собственик на дружеството е Росен Терзиев.  Останалите 10% от дяловете са собственост на Емилия Терзиева.

Новият правителствен комплекс

За новия правителствен комплекс, договорен през юли 2020 г., Сметната палата констатира, че проектирането и строителството му е превъзложено от „Монтажи“ на обединението “Планекс-ГЕС” ДЗЗД. Част от финансирането му в размер на 87 млн. лв., идва от заем от Българската банка за развитие. Платеният аванс в размер на 66 милиона лв. без ДДС не кореспондира с предмета на сключеното допълнителното споразумение.

Докладът сочи, че не е осигурена публичност на сключения договор между ДКК ЕАД и „Монтажи“ ЕАД, с което не е предоставена възможност на обществото и заинтересованите страни да получат информация за реда и начина, по които се разходват публичните ресурси за изграждане на правителствения комплекс.

Участници в Обединение “Планекс-ГЕС” ДЗЗД са: “Планекс” ЕООД с 60% дял и “Грийнтех инженеринг солюшънс” АД с 40% дял. От 2016 до 2021 “Планекс”сменя трима еднолични собственика – дружества с наименование “Планекс Холдинг”, всичките еднолична собственост на Христо Атанасов Димитров.

През юли 2021 г. служебното правителство на Стефан Янев обявява спирането на проекта за изграждане на нов правителствен комплекс.  

От ДКК ЕАД са платени авансово 70 000 000 лв. без ДДС на „Монтажи“ ЕАД (или стойността на целия етап „Проектиране“, както и над една трета от прогнозната стойност на етап „Строителство“(184 млн. лв.), въпреки че към периода на плащане строителството все още не е предвидено в съответния план за регулация и застрояване, няма идеен и технически проект, липсват и количествено-стойностни сметки за изпълнение на обекта). Авансите не са обезпечени с адекватни гаранции, покриващи отговорността на „Монтажи“ ЕАД от неизпълнение на договора, според намеренето от Сметната палата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com