За "Хемус" всичко е ясно, само истината не

5790
За "Хемус" всичко е ясно, само истината не
Снимка: АПИ

Толкова много властимащи – настоящи и бивши, се изказаха за in-house процедурите по автомагистрала „Хемус“, толкова институции ги провериха и излязоха с доклади. Вече се знае кой, кога и как е прибрал парите за непостроения аутобан. Какви частни инвестиции са правени с тях. Даже и материята на чувалите, в които са прибирани парите за него. Сякаш всичко е ясно. Само истината не е.

Като манна небесна за опозицията се понесе заглавието на Economic.bg: „АДФИ не откри никакви нарушения при строителството на „Хемус“ от 8-ми юли.

Шефът на АДФИ: Заобикаляне на Закона за обществените поръчки и завишение с 18 млн. лв. на цените при строителството на "Хемус"

Разбира се, че има открити нарушения.  Това каза в предаването "Лице в лице" по бТВ директорът на Агенцията за държавна и финансов...

В публикуваната след проверка на АПИ от Агенцията за държавна финансова инспекция извадка е видно точно това: Проверени 33 договора на обща стойност 2 306 736 171 лв. Установени нарушения – общ брой 0. Установени „индикатори за измама“ по смисъла на § 1, т.9 от ДР на ЗДФИ – не.  

Ден по-късно статията бе опровергана от финансовото министерство. Неговото заглавие пък бе: „АДФИ констатира сериозни нарушения при проверка на договор за изграждане на АМ „Хемус“.

В отговор МФ даже публикува целия доклад на АДФИ. Писаха, че обект на проверката е договор между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД с предмет „Доизграждане на АМ „Хемус“ в участъци 7, 8 и 9 на обща стойност 1 350 000 000 лв. без ДДС“.

С данък добавена стойност сумата става 1,6 млн. лв. Видно от доклада на АДФИ обаче, тя е проверявала в АПИ 33 договора (!?) с обща стойност 2,3 млн. лв. Там е упоменат същият контракт между Пътната агенция и подопечното й държавно дружество за същите лотове на „Хемус“.

Сигнал до Петков и Рашков за нередности на Караджов и "Автомагистрали" относно "Хемус"

Институтът за пътна безопасност (ИПБ) изпрати писмо до премиера в оставка Кирил Петков и до вътрешния министър в оставка Бойко Рашков, ...

Факт е, че докладът е от проверка, финализирана в първото тримесечие на тази година, възложена е по преписка №1849/2020 година на Специализираната прокуратура. Преди дни, когато бе пусната публикацията, излязоха резултатите на финансовата инспекция за второто тримесечие – от март до юни. Тоест, информацията е на поне три месеца.

Интересно е какво пише в началото на доклада – че заповедта от 13.07.2021 г., с която е възложено на финансовия инспектор да провери АПИ, е три пъти спирана и 3 пъти възобновявана в рамките на 7 месеца. В доклада не се посочва защо.

И е твърде странно обяснението на МФ защо не е санкционирана Агенция „Пътна инфраструктура“ след като са открити нарушения.

Издадоха 11 наказателни постановления за незаконно строителство на АМ "Хемус"

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) e издала общо 11 наказателни постановления за установеното незаконно строителство в ...

„Сред основните констатации в доклада от проверката, базирани на експертен анализ на договора, са, че той е сключен при завишени анализни цени в общ размер на 18 073 247, 48 лв., с което не са защитени финансовите интереси на организацията. Налични са ясни констатации за категорично завишени цени на различни материали и дейности по строителството на тези участъци от АМ „Хемус“. Установеното завишение не е намерило отражение като вреда, тъй като към момента на извършване на инспекцията СМР - по договора не са извършвани, приемани и заплащани (напротив, авансовите плащания през 2020 г. по тези 33 договора например с пари от АПИ – б. р.)

Констатираното е заобикаляне на ЗОП при превъзлагането на дейности от „Автомагистрали“ ЕАД по 15 бр. договори за проектиране на стойност 3 718 287 лв. То не е санкционирано, защото обект на проверката е АПИ, а не „Автомагистрали“ ЕАД, което е извършвало превъзлаганията“, сочи МФ. 

Проверка за същите лотове на АМ „Хемус“ е правен и на „Автомагистрали“ ЕАД. Докладът е от първото тримесечие на миналата година. В държавното дружество са проверени вече  2 договора на стойност 2 729 760 000 лв. Разликата в стойността на проверените контракти в АПИ и в „Автомагистрали“ е 423 023 829 лв. Не се разбира защо.

До края на септември ще завърши ремонтът на тунел "Витиня" на АМ "Хемус"

Доизграждат се трите напречни връзки между тръбите на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“. В тръбата за София те бяха ...

А и как са проверени в държавното дружество два договора, като там трябва да са проверявани многобройните договори за превъзлагане? И как в АПИ са проверявани договори за превъзлагане, като Пътната агенция е възлагала по in-house процедури, а превъзлагането е правено от „Автомагистрали“? И как след проверката на „Автомагистрали“ няма последващи мерки по ЗДФИ, а спрямо АПИ са предприети и докладът е даден на прокуратурата?

И понеже толкова много е разследвано и изговорено за АМ „Хемус“ как не се разбра защо АДФИ констатира заобикаляне на Закона за обществените поръчки само при превъзлагането на договори за проектиране? Те са на стойност 3 718 287,00 лв. без ДДС. По тях са извършени авансови/междини плащания в общ размер на 1 500 680 лв.

Не е установено обаче заобикаляне на закона при договорите за доставка на материали с обща стойност 407 056 244 лв. без ДДС, при договорите за механизация с обща стойност 382 143 993 лв. и при договорите за ландшафт и транспортни средства с обща стойност 13 817 647 лв.

А и как никой не забелязва, че дружеството „Автомагистрали“ е държава в държавата!?

Знаете ли, че до днес, и при ново правителство, което широко прокламира нетърпимост към корупцията, няма обявена нито една обществена поръчка където й е мястото – чрез Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки (ЦАИС ЕОП). Държавната фирма е публично правна организация и задължен възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Зам.-министър, шеф на АПИ – Слави Трифонов и кръгът "Делта хил"

Проверка доколко твърденията на отцепили се от "Има такъв народ" депутати, че лидерът им Слави Трифонов е свързан с т.нар. кръг "Делта ...

И вместо в общата система, „Автомагистрали“ обявяват поръчките в своя сайт. Имат си „Профил на купувача“ (какъвто вече не трябва да ползват от две години насам, освен за да завършат стартирана по-рано процедура – б. р.) и обявяват поръчките си съвсем неприкрито в разрез със закона и правилника за неговото прилагане. Съобщенията за сключен договор се ограничават с името на избраната фирма и дата на сключването му – толкоз!

Договори не се публикуват, нито сумите по тях. Не се оповестяват и прогнозни стойности в самите обявления. Документацията и техническите спецификации на „Автомагистрали“ не приличат на ничии други, защото в тях липсват конкретни параметри и най-важното – финансовият праг. Основание за обявяването им е не член/алинея от ЗОП, а решение на Съвета на директорите.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com