Бившата шефка на "Автомагистрали" посочи ново име в безкрайната серия за пътното строителство

35468
Бившата шефка на "Автомагистрали" посочи ново име в безкрайната серия за пътното строителство
Снимка: Студио Actualno

Има ли интерес зад освобождаването на шефката на "Автомагистрали"? Този въпрос излезе след интервюто на Десислава Христова в Студио Actualno. Тогава тя заподозря, че е споменаването от нейна страна на името на фирмата "ДЛВ" като облагодетелствана от пътното строителство пред новия регионален министър Гроздан Караджов може да е повлияло на отстраняването ѝ.

С фирмата е свързан настоящия шеф на АПИ и бивш депутат от "Има такъв народ" – Тодор Василев. Той излезе в ефира на Нова телевизия като финансов мениджър на ДЛВ, след скандален случай с разтекъл се асфалт в София.

Гроздан Караджов отговори защо е уволнена шефката на "Автомагистрали"

Защо беше освободена от поста изпълнителен директор на "Автомагистрали" Десислава Христова? На този въпрос на бившия регионален и зам.-...

ДЛВ ЕООД е сравнително неизвестно дружество. То е собственост на Станислав Добрев Любомиров. През 2016 година фирмата на Слави Трифонов "Седем Осми" продава дружеството си "Портос С 2016" с апортирани в него имоти в комплекса "Делта Хил" на фирма "Инмат" ЕООД, чийто управител е Станислав Добрев. 

Според материал на в. "Сега", ДЛВ е сред фирмите с договор с "Автомагистрали", в който личи една от най-големите разлики между договорено плащане и реална стойност на строителните дейности. Примерът е договорът за укрепване на свлачището по републикански път "Кула-Грамада-Срацирово". При реалното му проектиране се оказва, че стойността на строително-ремонтните дейности изобщо не се доближава до прогнозната, която е 7,2 млн. лв. Разходите за строително-ремонтни дейности по избрания вариант за укрепване на свлачището на първи етап от изпълнение на дейностите възлизат на 310 985 лв., а с втори междинен етап окончателните разходи за укрепване стават 388 076 лв. Това е 18 пъти по-ниско от прогнозната стойност и много под сумата, платена авансово за изпълнението на договора.

Именно от гледна точка "необяснимо оскъпяване" Христова казва, че искала с нейния екип да продължи ревизията, такива проекти (що се касае до свлачища) да бъдат изтеглени и актуализирани.

Но Десислава Христова посочи пред Actualno.com и още една фирма, чийто интерес може да стои зад отстраняването ѝ. Става въпрос за фирмата "Джамбо 33". По думите ѝ, тя коментирала с инженерите в "Автомагистрали" и с другия изпълнителен директор на дружеството по нейно време (Иван Станчев, също освободен) дали всички фирми имат съответните документи, категории и разрешителни да изпълняват съответните дейности.

"Тогава получих отговор, че ако за двата линейни обекта - "Хемус" и "Видин - Ботевград", всички доставчици имат документи, то "Джамбо 33" няма да може (или ще възникне проблем) с нейните категории и по нейните договори с "Автомагистрали". Така и не получих официална справка от инженерите, поради стечението на обстоятелствата с отстраняването ми", твърди Христова пред Actualno.com.

Човекът, подал сигнала срещу шефката на "Автомагистрали": Сбогом и друг път да слушаш

Николай Едрев, подал сигнала срещу бившата шефка на “Автомгистрали” Десислава Христова, отговори на обвиненията й. В първот...

Сравнително доскоро "Джамбо 33" е било еднолична собственост на Тодор Джамбазов от Велико Търново, но през януари 2020 г. половината дялове са продадени на "Фючър Капитал Естейт", а като нов управител, освен Джамбазов, е вписан Божидар Йорданов Василев.

Статия на "Капитал" свързва "Джамбо 33" с ДПС. Строителната компания е регистрирана отдавна и е изпълнявала малки обществени поръчки в региона на Велико Търново и Горна Оряховица. Според материала, 50% от дяловете ѝ купува фирма, близка до бившия депутат от ДПС Камен Костадинов. "И изведнъж на "Джамбо 33" започва да му върви", пише медията.

Съгласно материала, горнооряховската компания почти веднага получава от държавната фирма "Автомагистрали" 40 милиона лева. Не е ясно точно за какво, нито как е направен изборът, се твърди още в статията.

Припомняме, че одитът на Сметната палата потвърди съмненията, че държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД (АМ ЕАД) е използвано като разпределителна станция за публичните средства за изграждане и поддръжка на автомагистрали с явната цел да се заобиколи процедурата за обществени поръчки. Това е станало чрез неправилно прилагане на изключението за т.нар. "инхаус възлагане" на обществени поръчки от Агенция Пътна инфраструктура (АПИ).

Поради това, че АМ ЕАД не попада в обхвата на публичните или секторни възложители по Закона за обществените поръчки (ЗОП), външните изпълнители на дружеството са избирани без провеждане на обществени поръчки, а по вътрешен ред и правила, които не осигуряват условия за публичен, прозрачен и основан на ясни критерии конкурентен подбор, заключава Сметната палата.

Има ли финансов интерес зад освобождаването на шефката на "Автомагистрали" - аргументите на Десислава Христова (ВИДЕО)

"Никой не ми каза мотивите за моето освобождаване. Такива не са написани и в протокола за освобождаване, нито съм потърсена за разговор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com