Oправдаха обвинените за подкупи граничари от Малко Търново

2066
Oправдаха обвинените за подкупи граничари от Малко Търново
Снимка: iStock/Guliver

Софийският градски съд (СГС) оправда осмината граничари от ГКПП Малко Търново, които са подсъдими за вземане на подкупи от преминаващите през пункта, съобщи lex.bg.

Според обвинението служителите са събирали в „обща каса“ пари за обработка на документи на шофьори. Схемата действала от декември 2016 г. до края на 2017 г., а най-често подкупи били принуждавани да дават шофьори на автобуси и камиони от Турция.

ОЩЕ: Прокуратурата е повдигнала обвинение на седем граничари от Русе

Прокуратурата твърди, че пари били искани при нередности в документите, включително при извеждане на деца от един родител, без пълномощно от другия. Шофьорите плащали, за да минат по-бързо и да не бъдат проверявани обстойно багажите и товарите в камионите и автобусите. Схемата включвала искане на суми от 20 до 60 лева, които се събирали при началника на смяна и в края на деня се разпределяли. Шофьорите пък трябвало да оставят парите между предаваните документи за проверка. Отказалите да платят пък били подлагани на най-строгите проверки.

Граничарите бяха подсъдими първо в Специализирания наказателен съд, който преди да бъде закрит осъди шестима от тях условно и оправда двамата им началници. Преди две години пък апелативният спецсъд отмени присъдите и върна делото на първата инстанция.

Първоначално осъдените бяха Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев, Денис Юсеин. Шефът на смяна на граничния пункт Георги Костадинов и Николай Маринов бяха оправдани още от спецсъда поради липса на доказателства.

Апелативните съдии обаче приеха след това, че в присъдата на състава на спецсъда с председател Пламен Панайотов липсвали мотиви, а някои части от обвинителния акт били преписани, без да бъдат анализирани. Втората инстанция прие за противоречиви и показанията на тайните свидетели, тъй като посочвали дати на предавани подкупи, които не съвпадали със записаните със специални разузнавателни средства, а обвинението се крепяло само на тях.

Останалите свидетели пък заявили пред съда, че им е бил оказван натиск по време на разследването и били заплашвани да казват това, което им кажат.

Така делото се върна обратно в спецсъда, но след закриването му беше прехвърлено в СГС. Преди дни състав на СГС от закрития спецсъд с председател и докладчик Виржиния Петрова оправда всички подсъдими, като тепърва предстои да станат ясни и мотивите към присъдата. Тя обаче не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Софийския апелативен съд.

ОЩЕ: Петима митничари от Малко Търново с обвинения за подкуп

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com