Освободиха един от лидерите на "Килърите" - Йоско Костинбродския

31718
Освободиха един от лидерите на "Килърите" -  Йоско Костинбродския
Снимка: БГНЕС

Йосиф Йосифов, известен като Йоско Костинбродския, ще бъде освободен. Това реши спецсъдът на свое заседание днес, съобщава Нова телевизия.

Йоско бе сочен за лидер на групата за мокри поръчки „Килърите 4”. Той бива пуснат на свобода, тъй като според съда заповедта му за арест, издадена от Интерпол, не се отнася за престъплението, за което е съден в България.

Варненският съд продължава с "Килърите"

Днес, 4 февруари, от 10:00 часа в съдебна зала до Затвора-Варна, Варненският апелативен съд ще продължи разглеждането на въззивното н...

Прокуратурата поиска за него най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", но спецсъдът прецени, че не трябва да му се взема мярка. Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския е с обвинение по това дело за организирана престъпна група, като е вземал решения за извършване отвличания и убийства, давал разпореждания на участници в организирана престъпна група и разпределял между тях парични средства, получени от осъществяваната от групата престъпна дейност, припомня БГНЕС. Според прокуратурата освен това той като помагач с Ивайло Симеонов – извършител, умишлено го улеснил в опит да умъртви Кирил Кирилов, чрез използване на огнестрелно оръжие, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини. Престъпленията, в които е обвинен са извършени на 31.05.2010 г. и на 12.06.2003 г.

За Йосифов обаче има издадена европейска заповед за арест за други престъпления. Съдът посочва, че съгласно Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, лице, предадено въз основа на Европейска заповед за арест, не може да бъде съдено в у нас за престъпление, извършено преди предаването му, различно от това, за което е издадена заповедта. Именно въз основа на тази заповед Йосиф Йосифов е предаден на българските власти. Същевременно обаче той е бил привлечен в качеството на обвиняем по настоящото досъдебно производство осъществени преди предаването му на българските власти въз основа на Европейска заповед за арест от 29.02.2012г. Видно от представени писмени доказателства по делото, липсва и съгласие на гръцките власти за неприлагане на принципа за особеността и към момента, казва съдът. Така позовавайки се на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, магистратите посочват, че е недопустимо предприемане на наказателно преследване спрямо Йосиф Йосифов, включително и привличането му като обвиняем, както и задържането на лицето.

Решението на съда не е окончателно и прокуратурата може да обжалва в тридневен срок.  

На 7 ноември миналата година Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу 5-има участници в организирана престъпна група, създадена с цел убийства и отвличания за откуп. Става въпрос за Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския, ръководител на групата, Ивайло Симеонов – Богьовеца, участник в групата, Вергил Кирилов Славов и Александър Благоев Йорданов, участници в групата, Мариян Атанасов, участник в групата, който има българско и сръбско гражданство.

Няма да разпитват Цветанов за "Килърите"

Варненският апелативен съд отхвърли искането бившият вицепремиер Цветан Цветанов да бъде призован като свидетел по делото "Килърите".Сп...

В групата са участвали още Ради Калинов (участник до 19.06.2009г., когато е изчезнал безследно и е обявен за общодържавно издирване); Асен Петров-Шаки (убит на 01.09.2004г.) и Борис Арсов-Борчо (убит на 29.11.2003г.).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com