От случая "КТБ" може да има две дузини отделни дела

1205
От случая "КТБ" може да има две дузини отделни дела
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата разследва абсолютно всичко за Корпоративна търговска банка (КТБ) и по няколко направления. Това заяви в интервю за в. "Труд" ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

По думите му всъщност по казуса "КТБ" се водят 24 досъдебни производства. Има няколко основни направления на разследване. Първо, дейността на БНБ – с банковия надзор заради който са обвиняеми двама бивши подуправители и един служител, също високопоставен. Второ – престъпната група, ръководена от Цветан Василев. Трето – липсващи 206 млн. лв. от главната каса на КТБ, раздадени в пликове, торбички и чувалчета за няколко години. Четвърто – около 2 млрд. лв. източени от КТБ. Други около 1,5 млрд. лв., пак източени от КТБ, са отделени в друго досъдебно производство.

Вложители искат от омбудсмана да провери какво става с КТБ

Нито един от над 40 сигнала, подадени от неправителствената организация "Ние, Гражданите" срещу документирани и доказани с документи кр...

Гешев повтори отдавнашната теза на държавното обвинение, че КТБ всъщност не банка, а пирамида и сравни случая с Бърни Мадоф, който беше осъден за щети по своята "понци" схема на стойност над 60 млрд. долара. Разликата, обаче, по думите на Гешев, била, че Мадоф веднага си признал, а Цветан Василев е спокоен, защото вярва, че няма да бъде осъден.

"Над 70% от парите на т.нар. Корпоративна търговска банка са отпуснати като необезпечени кредити на кухи дружества и са несъбираеми, защото няма обезпечения за тях. Такъв стопроцентов риск нормалните банки поемат само към държави или познати клиенти с международен авторитет. Малко били събрали синдиците! Ами те нямат контрол над активите. Едни пари са минали през кухи дружества и са попаднали на различни места – раздадени са в пликове, торби и чувалчета на политици, актьори, спортисти и т.н., вложени са в бизнеспроекти – губещи или не… впрочем някои от тях и г-н Василев от съседна Сърбия би могъл да управлява. Те са несъбираеми. Представете си топла баница изкарана на полето – този минал и си взел, онзи минал и си взел, минала мишка, гризнала и тя от нея. А Цветан Василев казва: не съм виновен аз, а тези, които са си взели, без значение, че хапва от най-голямото парче", казва Гешев.

Според прокурора причината Василев да не е изправен пред български съд е само сръбското правосъдие. Ако Василев се притесняваше само от нашето правосъдие, той щеше да иде в друга страна-членка на ЕС, но избра държава извън ЕС, намекна още Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com