Писанчев твърдя: Няма да подавам оставка

13193
Писанчев твърдя: Няма да подавам оставка
Снимка: БГНЕС

Нямам намерение да подавам оставка. Дали ще ми я искат, или не, това е решение на Народното събрани по законодателство. Това заяви днес председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Той взе участие в заседанието на комисията за контрол на спецслужбите.

След като стана ясно, че при изслушването му в парламента за акцията в Пазарджик от РБ са му искали оставката, днес Писанчев каза, че никой друг не му е искал оставката.

ДАНС в пазарджишко лозе

Зрелищната операция на ДАНС в Пазарджик приключи с добрата новина, че в тамошния квартал "Изток" няма клетка на "Ислямска държава". Ам...

"По настоящето законодателство оставката ми може да реши парламентът и това е негово право, това е негово решение. Аз мисля, че ние за една година показахме доста добра работа. Независимо от всички твърдения, от всички атаки по отношение на работата, аз съм спокоен. Това, което сме направили е видимо", заяви още председателят на ДАНС.

А за операция в Пазарджик той посочи акциите в Австрия и Германия. "Искам да кажа, че много "експерти" се изказаха. Но експертите, които наистина разбират за какво става дума, включително и партньорите ни, напълно разбират и ние получаваме поздравление за тази операция", коментира Писанчев, цитиран от БГНЕС.

Той отказа да влиза в полемики за определението, което даде депутат, че "ДАНС е спяща клетка": "Ние не сме спяща клетка. Мисля, че резултатите от последната година, работата, която свършихме по корупцията, по наркотиците, по организираната престъпност – за съжаление, контраразузнаването е невидимо и то не се коментира изобщо. Имаме доста успехи".

И председателят на ДАНС каза, че 7–те потвърдени мерки от съда на задържаните след операцията в Пазарджик показват, че службата си е свършила работата добре, че са събрали абсолютно всички доказателства и те са достатъчни. След операцията Писанчев каза, че това не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде. Експерти поискаха да се изясни какво е имал предвид, като обясняваха, че ИД не работи като Ал Кайда на принципа на клетки в чужди страни. "Проблемът се появи с идването на транзитните, така както ние ги наричаме транзитните джихадисти. Тези хора можеха да радикализират нещата, те започваха да оставят материали, започваха да оставят други неща – това започваше да става опасно. Искам да кажа, че примерно в Австрия и Германия задържаха по един човек, по двама души, ние оставихме в ареста 7", каза той, но отказа да коментира колко транзитни джихадисти ДАНС са наблюдавали.

ДАНС арестува и трафиканти на нелегални имигранти

Днешната голяма акция на ДАНС и прокуратурата в Южна България засегна и трафикантите на нелегани имиганти, както и на нелегални бежанци...

И бюджетът на ДАНС е намален в сравнение с миналогодишния. "В тази конфигурация и с този бюджет ще ни е трудно, но ще се справим – каквото за всички, това и за нас, има рестрикции за всички", продължи да коментира Владимир Писанчев. Предполага се, че ако се осъществи намерението на управляващите да се отдели ГДБОП от ДАНС, тогава може би ще има и допълнителни рестрикции. Но в момента той е разчетен с службата в структурите на контраразузнаването. За тази година проектобюджетът на службата е над 109 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com