По "Магнитски": Прокуратурата остави Пеевски, но все още разследва Божков

4383
По "Магнитски": Прокуратурата остави Пеевски, но все още разследва Божков
Снимка: ДПС

Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка "Магнитски" - депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият заместник -председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Това каза по БНР Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура

"Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка."

Законът "Магнитски" като част от кризата с правителството: Говори Иван Демерджиев (ВИДЕО)

Липсата на съдебна реформа води до това, че последиците от всяка криза, дори кризи заради външни фактори, се усещат много по-сериозно о...

По отношение на третото лице в списъка "Магнитски" - намиращият се в Дубай Васил Божков, разследванията продължат, добави Маджарова. Тя уточни, че след преустановяване на дейността на спецструктурите от утре, по делата ще работи Софийската градска прокуратура.

Припомняме, че на 21 юли в парламентарната правна комисия главният прокурор Иван Гешев беше питан приключиха ли проверките по списъка "Магнитски". Въпросът беше зададен от народния председател Атанас Славов, от "Демократична България". Отговор по същество не дойде веднага – вместо това Гешев мина в разговор как Пеевски е колега на Славов, а Славов му отвърна, че Гешев се е засякъл в Следствието с Пеевски. Уведомихме колко проверки е имало срещу Пеевски, в една от парламентарните комисии, вече не си спомням коя, уточни Гешев. И подчерта, че Законът Магнитски е политически и административен акт, който не било задължително да води до наказателно преследване. Освен това, санкции на страни извън ЕС не влияят върху страни в ЕС, напомни Гешев, но се съгласи, че това не значело, че не можело да има наказателно-правни последици - имало срещу Васил Божков и още трима души. В крайна сметка Иван Гешев така и не каза - приключили ли са проверките и как, т.е. ще има ли наказателно преследване или не? Преписките са пратени на Специализираната прокуратура - или има отказ, или не, заяви тогава обвинител номер едно. "Няма как да отговоря, защото става въпрос за 300-400-500 000 преписки", обобщи Гешев как не може да знае, като писмено предварително не са го питали и той не е получил разрешение от наблюдаващия прокурор. Освен това, главният прокурор за пореден път остави впечатление, че изобщо не уважава депутатите – с донасянето на 120 тома правна литература, от която народните представители да се учат. Депутатът от БСП Явор Божанков обаче изрично заяви, че не е работа на Гешев да казва кой народен представител какво и колко може.

На следващи ден, 22 юли, парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси изпрати официално писмено искане до главния прокурор Иван Гешев за информация за прокурорски проверки срещу високопоставени лица, която той отказа да даде на живо в неколкочасовото си изслушване в комисията. Става въпрос за депутата от ДПС Делян Пеевски, за Илко Желязков, който беше зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС (специални разузнавателни средства) и попадна под ударите на американския закон "Магнитски".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com